Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da kada Bošnjaci blokiraju rad onda o tome niko ništa ne priča, a da to učine delegati iz Kluba Srba ili iz Kluba Hrvata digla bi se cijela međunarodna zajednica na noge kako Dragan Čović ili Milorad Dodik blokiraju BiH.

Kovačević je naglasio da je “Trojka” nasjela na igru SDA i DF-a, koji imaju većinu u bošnjačkom klubu Doma naroda, a rezultat svega toga jeste skoro tromjesečna blokada Parlamentarne skupštine, koja ne može da ispunjava svoje obaveze i onemogućavanje usvajanja zakoni koji bi BiH približavali ЕU, a sve to se dešava isključivo zbog neodgovornog ponašanja delegata iz Kluba Bošnjaka i to su činjenice.

Govoreći o hitnoj sjednici Doma naroda održane u poned‌jeljak, 3. juna na kojoj nije usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma, čiji je predlagač bio delegat Kluba bošnjačkog naroda Kemal Ademović, Kovačević je za Radio-televiziju Herceg Bosne naglasio da je Poslovnik omogućio delegatima da predlažu zakone po hitnoj proceduri, što su oni radili i na šta imaju puno pravo.

“Ali, niko nema pravo bilo kome raditi da se nešto povuče sa dnevnog reda. Međutim, moramo do kraja da budemo iskreni. Gospodin Dragan Čović je na sjednici, /održanoj 18. marta na čijem dnevnom redu je bio Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku/ tri minuta prije nego što će delegati iz Kluba Bošnjaka da napuste zasjedanje i onemoguće kvorum za rad Doma naroda, izašao i za govornicom jasno i otvoreno rekao da će Klub Hrvata glasati protiv te tačke”, naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je na posljednjoj hitnoj sjednici /održanoj 3. juna/ bošnjački delegat Šefik Džaferović otvoreno priznao da oni blokiraju Dom naroda rečenicom da su “svjesni šta znači onemogućavanje kvoruma za rad Doma naroda”.

Kovačević je ukazao da to znači isključivo blokadu rada.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je 18. marta zbog nedostatka kvoruma nakon što je Klub bošnjačkih delegata napustio zasjedanje nezadovoljan što je u dnevni red uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim je predviđen i odlazak stranih sudija iz ove pravosudne institucije.

Na dnevnom redu te sjednice, između ostalog, bio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Nakon skoro tri mjeseca, 3. juna održana je hitna sjednica Doma naroda na čijem dnevnom redu je bio Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma, koji nije usvojen. Predlagač je bio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Kemal Ademović.