U Kozarskoj Dubici, večeras je, povodom Dana sjećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac, održana memorijalna akademija.

Osnova za scenario memorijalne akademije je knjiga “Tuga koja traje cijeli život”, autorke Dobrile Kukolj, koja je predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

Prisjećanje je opomena za velika zvjerstva koja su učinjena na ovim prostorima.

Naša moralna dužnosti je da njegujemo kulturu sjećanja i da mlađe generacije učimo o važnosti iste, poruke su koje su se čule tokom akademije.

Akademiji su prisustvovali i ministri iz vlada Srbije i Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je novinarima da je njegovanje kulture sjećanja zavjet koji je uslov da se nikada ne zaboravi zlo počinjeno u koncentracionim logorima.

“Ministarstvo prosvjete i kulture kroz rad svojih ustanova kulture i obrazovanja daje ogroman doprinos razvijanju kulture sjećanja kod učenika koji moraju poznavati istoriju da bi se odredili prema onome što se dešava danas i gradili budućnost”, rekla je Stojičićeva i dodala da mir i sloboda nemaju alternativu.

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković rekao je da je njegovanje kulture sjećanja jedna od najvažnijih stvari koju su Republika Srpska i Srbija učinile u prethodnoj deceniji.

– Važno je da ne dopustimo da se zaborave zla i užasi koji su nas zadesili kao narod u našoj istoriji. Važan je i doprinos najvišeg državnog vrha, a to je bila ideja predsjednika Srbije i Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika – rekao je Selaković.

On je naglasio da Srpska i Srbija u tome istrajavaju i da bi bilo veoma teško da takvu tradiciju nešto prekine, te podsjetio na opredjeljenost dvije vlade da se podignu memorijalni centri u Donjoj Gradini i Beogradu.

– Najveći spas je u našem jedinstvu i činjenici da se ne mirimo sa onim što nam je u prošlosti učinjeno i da o tome ne želimo da ćutimo i nikoga ne vrijeđamo, ali očekujemo poštovanje prema žrtvama – istakao je Selaković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da Srpska i Srbija danas više nego ikad treba da pokažu zajedništvo i činjenicu da su jedan narod.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović rekao je da je u Јasenovcu i Donjoj Gradini počinjen ogroman zločin nad srpskim narodom, a da je pogotovo važno sjećanje u vremenima kada postoje tendencije koje vode ka “svojevrsnoj inflaciji pojma zločina genocida”.

– Veoma je važno da upravo ovakve datume i strašne zločine nad našim narodom obilježavamo zajedno i u saradnji kroz institucije Srbije i Srpske – poručio je Starović.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je memorijalna akademija značajna za Kozarsku Dubicu koja je u Drugom svjetskom ratu bila u sastavu Nezavisne države Hrvatske i na čijoj teritoriji je bilo najveće jasenovačko stratište, Donja Gradina.

– Radilo se o genocidnom programu koji je usvojila tadašnja NDH-a biološkog uništavanja srpskog naroda. Kozarska Dubica je tokom Drugog svjetskog rata izgubila 53 odsto stanovništva, odnosno 16.155 naših stradalih građana upisano je imenom i prezimenom, koji su ubijeni kao pripadnici antifašističke vojske i kao civili – rekao je Reljić.

Direktorka Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković rekla je da je osnova za scenario memorijalne akademije knjiga “Tuga koja traje cijeli život” autora Dobrile Kukolj, koja je predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

– Akademija je emotivni prikaz strahota koje je preživjela Kukoljeva, koja je preživjeli jasenovački logoraš. Večeras ćemo poslati poruku da smo predani kulturi sjećanja i da intenzivno radimo na prikupljanju, istraživanju i prezentaciji svih dokumenata i dokaza, te da ne želimo da dozvolimo da se naše žrtve zaborave – rekla je Tulekovićeva.

Izraelski istoričar Gideon GrajF, koji se specijalizovao za istoriju Holokausta i stradanja u logorima, ukazao je da je moralna obaveza odavati počast stotinama hiljada nevinih žrtava, koji su mučeni i ubijeni.

– To je razlog zašto sam došao iz Izraela da budem ovdje i odam počast žrtvama ustaško-hrvatske brutalnosti i ubilačkih sekcija protiv nevinih Srba, Јevreja i Roma – poručio je Grajf.

Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj rekla je
zadatak preživjelih logoraša, kojih više nema puno, da mladim ljudima, učenicima i studentima prenesu sjećanja.

U programu Memorijalne akademije nastupili su članovi Srpskog pjevačkog društva “Višnjić” iz Kozarske Dubice i glumica Maja Kolundžija Zoroe, koja je uradila i dramatizaciju teksta. Prisutni su minutom ćutanja odali počast jasenovačkim stradalnicima.

Memorijalnoj akademiji prisutvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, Dragan Brdar i Bobana Ćibić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, vladika slavonski Јovan, sveštenstvo, brojni znaničnici, gosti i građani.