Bivši predsednik Češke Miloš Zeman apelovao da se dogovori primirje i započnu mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije jer bi se tako blokirala ruska ofanziva na frontu, a Ukrajina ne bi bila osuđena na poraz.

“Razumem one koji traže mirno rešenje i ne nazivam ih ‘Hoćimirima’ zato što upozoravaju na trenutnu situaciju na ratištu koja može da vodi probijanju ukrajinske odbrane a mirovni pregovori mogli bi da blokiraju rusku ofanzivu” kazao je Zeman u intervjuu češkom tabloidu Blesk.

Bivši češki predsednik je naglasio da jeste za pomoć Ukrajini uključujući tu i isporuke oružje i municije, što kritikuje češka opozicija, ali da dok je ranije postojala nada da će Ukrajina osloboditi okupirane teritorije sada vojni analitičari upozoravaju na rizik poraza.

“Jasno kažem da ne bih želeo poraz Ukrajine. Istorijski gledano u dogledno vreme Ukrajina ne može da povrati teritorije, čak i kada bi se znatno povećala zapadna pomoć. Zato što je tu važna takođe živa sila, a tu ima veliki deficit”, kazao je Zeman.

Bivši češki predsednik rekao je da ideje da Zapad pomogne i slanjem svojih vojnika, o čemu govori predsednik Francuske Emanuel Makron, uglavnom u članicama NATO nailaze na otpor.
“Shvatite da u trenutku smrti prvih francuskih vojnika na ukrajinskom tlu u Francuskoj će to izazvati unutrašnjepolitičku krizu. Dakle ni takva varijanta nije mnogo verovatna. Zato kažem, pre nego što Rusima pođe za rukom veći uspeh na ratištu potrebno je da se u najmanju ruku dogovori primirje i time da se blokira ta ruska ofanziva”, rekao je Zeman.

Miloš Zeman je takođe upozorio da u oceni oružanog sukoba u Ukrajini ne može da se izbegne ni građanski rat koji su po njegovoj oceni dugo pre napada Rusije vodile vlasti i većina ruskojezičnog stanovništva.

“Ako ruskojezično stanovništvo podržava rusku okupaciju onda morate da se pitate zašto”, rekao je Zeman ali je dodao da kritiku ukrajinskih vlasti i politike treba ostaviti za vreme kada se rat završi.