Izvori iz Moskve i Kijeva kažu da je Vladimir Putin poslao svog lojalnog ministra Vladimira Kolokoceva (63) u SAD sa predlogom da okonča rat.

Ruski predsednik je navodno spreman da podeli okupirano ukrajinsko poluostrvo Krim kako bi okončao rat koji je započeo u februaru 2022. godine, piše Dejli mejl.

Iako je pod sankcijama, Kolokocevu je dozvoljeno da uđe u SAD, navodno da bi prisustvovao sastanku policijskih komandanata UN. Ali to je bio samo trik da mu se omogući da otputuje u Vašington avionom iz Putinove predsedničke flote i američkoj vladi prenese Putinove zahteve za mirovnim sporazumom.

Njegovo putovanje u SAD i Putinovu poruku posebno su izvestili vodeći ukrajinski TV novinar Dmitrij Gordon i ruski Telegram kanal Gosdumskaja.

Ukrajina verovatno neće prihvatiti Putinov predlog jer bi po njemu morala da ustupi ogromne delove okupirane teritorije i odustane od ulaska u NATO. Ipak, ovaj Putinov predlog predstavlja ustupak u odnosu na ranije ideje.

“Glavna svrha Kolokolcevovog putovanja bila je predaja ruskog mirovnog plana američkim vlastima”, rekao je Gordon i dodao da je to Putinov plan “za okončanje rata”.

Prema ovom planu, Putin zahteva da se Ukrajina potpuno povuče iz okupiranih oblasti Donjecka i Luganska, ali bi Rusija predala Ukrajini nuklearnu elektranu Zaporožje i obližnji grad Enerhodar.

Razgovaralo bi se i o mogućem povratku Hersonske i Zaporoške oblasti pod ukrajinsku kontrolu.

Poluostrvo Krim bi postalo “posebno demilitarizovano administrativno područje sa dvojnom vlašću Ukrajine i Ruske Federacije”, a Ukrajina bi morala da se obaveže da neće blokirati vodosnabdevanje Krima.

Putin je zauzeo Krim 2014. godine i obećao da crnomorsko poluostrvo više nikada neće pripasti Ukrajini.

Prema ruskom mirovnom predlogu, Ukrajina bi kontrolisala „demilitarizovanu zonu“ duž reke Dnjepar od oko 100 kilometara.

Takođe, zemlji bi bilo zabranjeno da se pridruži NATO-u – što je jedan od ključnih ciljeva predsednika Volodimira Zelenskog – ali bi joj bilo dozvoljeno da se pridruži Evropskoj uniji.

S druge strane, Zapad bi Rusiji ukinuo sankcije vezane za naftu, gas i bankarski sektor.

Izveštaji Dmitrija Gordona i ruskog Telegram kanala Gosdumskaja razlikuju se u tvrdnjama o veličini vojske koju Ukrajina treba da zadrži: Gordon kaže da je to 350.000 vojnika, a Gosdumskaja spekuliše o 150.000.

Gordon upozorava da „Donjecka i Luganska oblast ne mogu biti prebačene pod kontrolu Ukrajine, jer bi to „izazvalo genocid nad tamošnjim stanovništvom”, s obzirom da je „trećina učestvovala u neprijateljstvima protiv Ukrajine”.

SAD, Rusija i Ukrajina nisu komentarisale ove navode, kao ni poseta Kolokolceva SAD.

Ali zanimljivo je da je avion kojim je putovao Kolokolcev viđen pored aviona bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa po sletanju u Vašington.

Tramp je ranije rekao da će brzo okončati rat ako bude ponovo izabran za predsednika SAD, i da bi to uključivalo ustupanje određenih delova ukrajinske teritorije Rusiji u zamenu za bezbednosne garancije koje nisu povezane sa članstvom u NATO.

Tramp je obećao da bi mogao brzo da okonča iscrpljujući rat ako bude ponovo izabran i nagovestio da će Ukrajina ustupiti teritoriju u zamenu za bezbednosne garancije koje nisu povezane sa članstvom u NATO.