Znamo uslov i obavez da dobijemo prvu tranšu iz Plana rasta, rekla je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjaša Krišto nakon održanog Političkog foruma o evropskim integracijama u Sarajevu.

Krišto je kopredsjedavala forumom zajedno sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

– Informisala sam Varheljija da smo po pitanju ispunjenja preostalih reformi na dnevnom redu imali i Izborni zakon, zakon o sudu BiH, i mnoge druge, ali smo došli u situaciju izazvanu ničim, od strane OHR-a, a to je nametanje izmjena izbornog zakona, koji je doveo u pitanje funkcionisanje parlamentarne većine, te donošenje odluka kroz institucije. Ali, naše je opredjeljenje da svi zajedno nađemo način da nastavimo sprovoditi reforme. Postoji puno izazova, ali uz to naše opredjeljenje i međusobno uvažavanje, moramo jasno pokazati da smo spremni donositi odluke koje su EU stavile pred nas. Od otvaranja pregovora očekuje nas jako puno posla – navela je Krišto.

Istakla je kako BiH, pored ostalih obaveza, mora imenovati i glavnog pregovarača, kao i dva zamjenika.

– Kako zbog ustavne strukture, tako i zbog posla koji je pred njima. Imamo obavezu da imenujemo i pregovarački tim. Sve su to aktivnosti koje od nas zahtijevaju dijalog i dogovor – rekla je Krišto.

Danas je bilo govora i o EU Planu rasta za Zapadni Balkan, te je Krišto rekla kako je BiH dobila prijedlog sredstava od Evropske komisije, koji za BiH iznosi milijardu i osamsto hiljada evra.,

– Potrebno nam je ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu koja bi se trebala desiti u ovom mjesecu, a za je potrebni donošenje Zakona o budžetu institucija BiH – izjavila je Krišto.