BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahtjeva iz raznih zemalja, koje predlažu uspostavljanje različitih formi saradnje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za “Prvi kanal” u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Trenutno se razmatra oko 30 zahtjeva iz najrazličitijih država – i velikih, i malih, i srednjih, koje predlažu uspostavljanje raznih oblika saradnje – istakao je diplomata.

Lavrov je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera.

– Ova kategorija će biti detaljno predstavljena i sa stanovišta kriterijuma i u pogledu zemalja koje mogu pretendovati na nju. Rusija kao predsjedavajuća posvećuje veliku pažnju tome da se nove zemlje adaptiraju na već postojeće forme i tradicije BRIKS-a – objasnio je ruski ministar.

Prethodno je ruski filozof, politikolog i sociolog Aleksandar Dugin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ocijenio da BRIKS predstavlja oličenje multipolarnog svijeta, koji se sastoji od različitih civilizacija i kultura.

Prema njegovim riječima, BRIKS je dijalog kultura, a Zapad je za sada van organizacije, jer nameće netradicionalne i antitradicionalne vrijednosti i insistira na tome da ne postoje nikakve kulture ni civilizacije, izuzev zapadne.

Rusija je od 1. januara predsjedavajuća BRIKS. Predsjedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Јužne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

Glavna deviza ruskog predsjedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbjednosti.

Rusija će u okviru svog predsjedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.