Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin le Pen rekla je večeras, nakon izlaznih anketa u kojima je RN osvojio oko 34 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Francuskoj, da je “tabor predsjednika Emanuela Makrona skoro potpuno uništen”.

Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla “popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo”.

“Ništa nije dobijeno i drugi krug je odlučujući. Potrebna nam je apsolutna većina kako bi Žordana Bardelu za osam dana (predsjednik) Emanuel Makron imenovao za premijera”, rekla je Le Pen pristalicama, prenosi France 24.

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji je održan danas, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja – Ipsosa, Ifopa, OpinionWay-a i Elabea.

Prema anketama, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto, preneo je Rojters.

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 7. jula.