Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, nakon prekjučerašnjeg sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio je da će referendum o nezavisnosti Republike Srpske od BiH biti održan, a njegov datum će, kako je najavio, biti naknadno određen.

Inače, referendum o nezavisnosti Srpske od BiH, kako su zabilježili pažljivi hroničari ovdašnjih političkih zbivanja, lider SNSD je u posljednjih 15-ak godina najavljivao više od 40 puta. U svakoj od navedenih prijetnji referendumom predsjednik Republike Srpske isticao je da “nije određen konkretan datum”, ali da, kako je navodio, postoji “odluka o razdruživanju”.

– Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme – rekao je u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da u BiH predstoji proces pregovora o razdruživanju.

– Uvjereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti. Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu – istakao je Dodik.

“Uvijek u opticaju”
Međutim, prijetnje izdvajanjem Srpske iz BiH aktuelni predsjednik Srpske počeo je da iznosi još u novembru 2012. godine. Tako je, na primjer, nakon sastanka delegacija HDZ BiH i SNSD prije 12 godina, Dodik izjavio da će referendum o otcjepljenju Republike Srpske “uvijek biti u opticaju’”.

– Mi nismo ni jednog trenutka smetnuli s uma naše referendume i to će sigurno biti uvijek u opticaju i u to budite sigurni. Mi samo sada želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć, a ako nije, šta da radimo? Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će recimo Škotska ili Katalonija učiniti nešto na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Evropi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori – govorio je tada Dodik.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, održanoj 10. marta 2021. godine, lider SNSD takođe je najavljivao referendum “za godinu ili dvije”.

– Ja ne želim ništa loše Bošnjacima i u Republici Srpskoj pozivam ih na suživot koji je moguć i koji je potreban. Ljudi moji, oni nama 26 godina stalno govore da smo mi genocidan narod, da Republika Srpska ne treba postojati i onda kažu morate biti tu. Nećemo biti tu. Razuman period je godinu do dvije. Ako ne bude, ja ću doći ovdje i ja predlažem referendum o statusu Republike Srpske i baš me briga šta će ko reći – izjavio je tada Dodik.

Dodik je i 3. decembra prošle godine takođe pominjao otcjepljenje, tom prilikom ne pominjući bilo kakvu političku krizu u zemlji. Lider SNSD tada je komentarisao predsjedničke izbore u SAD.

– Kada je u Americi pobijedio Donald Tramp, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što to nisam uradio. Ali, ako bi Tramp ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao – govorio je Dodik.

O mirnoj podjeli BiH lider SNSD govorio je i nakon nedavnog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

– Republika Srpska je stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada. Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podjela je jedino rješenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju Republici Srpskoj. Izborni zakon Srpske je u skladu s Ustavom. Biće “Dan D”, ako se neko usudi preći granice i realizovati scenario po kojem se otvara prostor da on (Kristijan Šmit) nešto nametne. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju – govorio je Dodik, reagujući na mogućnost nametanja izbornog zakona od strane Kristijana Šmita koga institucije Srpske, inače, ne priznaju za visokog predstavnika.

U oktobru 2023. godine aktuelni predsjednik Srpske takođe je komentarisao to što Kristijan Šmit planira donijeti zakon o državnoj imovini, pa je ponovno posegao za najavom secesije.

– Ukoliko se tako nešto desi, može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani – izjavio je tada Dodik.

Prijetnje odvajanjem Srpske od BiH Dodik je ponovio i povodom 81. godišnjice Bitke na Kozari, u julu 2023. godine, kada je rekao da ne planira secesiju, ali i dodao da “neće poštovati posljednje odluke Kristijana Šmita”. Tom prilikom otvorio je i mogućnost raspisivanja referenduma o “najvažnijim pitanjima statusa Republike Srpske”.

– Ukoliko bude i dalje pritisaka, vjerujemo da do Nove godine Republika Srpska bi mogla da ima referendum u kom će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje – govorio je Dodik.

Avanturistička politika
Komentarišući za Srpskainfo već po ko zna koji put ponovljenu najavu lidera SNSD da će Srpska raspisati referendum o nezavisnosti, član Predsjedništva PDP i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, kaže da od Dodikovih prijetnji referendumom o samostalnosti Srpske neće biti ništa, kao što, podsjeća, to nije bilo ni do sada.

– Zbog neodgovorne politike SNSD Republika Srpska je danas u velikoj opasnosti i riziku jer je takva politika dovela Srpsku u potpunu izolaciju. Ovdje nikakvih investicija nema već godinama, a u Srpskoj vlada beznadežno stanje i jedna vrlo sumorna perspektiva iz ugla većine građana. Ovo je još jedan dokaz neodgovorne i avanturističke politike koju SNSD vodi već godinama – kaže Crnadak za naš portal.

Politički analitičar Tanja Topić, komentarišući posljednja obećanja lidera SNSD o raspisivanju referenduma o samostalnosti Srpske, ističe da ovo nije prvi put da se od lidera najveće stranke u Srpskoj mogu čuti kontradiktorna obećanja.

– S jedne strane imamo zaklinjanje u Dejton, zahvalnost Rusiji što je jedina dosljedna u njegovom sprovođenju i poštivanju, dok onda istovremeno s druge strane priča se o raspisivanju referenduma o nezavisnosti i napuštanju “propale BiH” – kaže Topićeva.

Dodaje da tu, očigledno, nešto “debelo ne štima” jer Dejton i samostalna Srpska, kako ističe, ne idu zajedno.

– Da nije bilo slikanja s Aleksandrom Duginom, ovakve poruke iz Rusije mogle bi biti viđene kao dimne bombe, po ko zna koji put. Podsjetiću da je Dugin, kao Putinov strateg, govorio o tome kako je odgovor Zapadu “udarac na Balkanu” i kako, ako sve počne u Republici Srpskoj, koja je žila kucavica, pokrenuće se stvari u regionu – navodi Topićeva.

Ističe da slikanje sa “takvim stratezima i ideolozima izgleda zlokobno i dovoljno je da izazove novu zebnju”.

– Za sada odgovor Zapada izostaje, dok istovremeno raste broj idolopoklonika Dugina među Srbima, a stare prijetnje i planovi domaćih političkih aktera ovog puta upakovane su u opasnije pakovanje. U svakom slučaju, ostajemo u istom bremenitom i retorički opasnom okviru – zaključuje Topićeva.