Oponenti Bjelorusije i Rusije pokušavaju da uvuku obje zemlje u obračun, Zapad želi da dovede eskalaciju do te mjere da će svijet zadrhtati, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

On je na sastanku sa predsjednikom Državne dume Rusije Vjačeslavom Volodinom, koji se održava u Minsku, rekao da postoji mnogo problema o kojima mora da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

– Јedva čekaju da nas uvuku u neke obračune kako bi nas razvukli na toj granici i onemogućili nas da pružamo otpor. To je vrlo ozbiljna situacija i nipošto ne smijemo da se opuštamo – upozorio je Lukašenko.

Volodin je doputovao u Bjelorusiju u radnu posjetu po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina radi učešća u svečanostima 3. jula povodom Dana nezavisnosti i 80. godišnjice oslobođenja Bjelorusije od njemačkih okupatora.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da izjave da se ukrajinske trupe koncentrišu na bjeloruskoj granici predstavljaju povod za zabrinutost Moskve, kao i da Putin i Lukašenko mogu da stupe u kontakt tim povodom, ukoliko budu smatrali potrebnim.