Mađarska danas započinje šestomjesečno predsjedavanje EU, a jedna od važnih tačaka agende u sljedećih šest mjeseci biće proširenje na balkanske zemlje, uključujući BiH i Srbiju.

TASS podsjeća da su BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija zvanični kandidati za učlanjenje u EU, te da Mađarska smatra da će njihovo pristupanje bloku dati novu energiju i podstrek koji su Uniji danas veoma potrebni.

Međutim, Mađarska vjeruje da proces proširenja ne toleriše dvostruke aršine, te da treba izbjeći politizaciju tog pitanja.

Iz Budimpešte naglašavaju da Ukrajina, koja uživa podršku bloka za učlanjenje, mora da ispuni isti kriterijum kao ostali kandidati.

Budimpešta preuzima predsjedavanje od Belgije, u vrijeme ozbiljnog neslaganja sa rukovodstvom EU, uključujući u pitanjima sukoba u Ukrajini i migracije. Predsjedavanje EU će u decembru preuzeti Poljska.

Komplikovani odnosi Budimpešte i Brisela mogu da se vide i u motu mađarskog predsjedništva “Učinimo Evropu opet velikom!”, koji je sličan sloganu koji u kampanji koristi bivši američki predsjednik Donald Tramp, kojeg ne podržava rukovodstvo EU, ali ga otvoreno podržava mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je ranije istakao da je okončanje sukoba u Ukrajini glavni prioritet agende Mađarske, uz napomenu da taj sukob baca sjenku na sve događaje u EU.

Suprotno tome, predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen ne govori o prekidu sukoba, već o pobjedi Ukrajine po svaku cijenu.