Posvećenost SAD teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenoj integraciji u evroatlantske institucije nikada nije bila jača.

Ovo je rekao ambasador SAD Majkl Marfi na svečanom prijemu povodom obilježavanja američkog praznika, Dana nezavisnosti 4. jula.

U svom govoru je upozorio da danas u BiH postoje politički lideri “koji nastoje srušiti ono što smo zajedno izgradili, koji napadaju temeljna prava i slobode svojih birača, koji svoje korumpirane interese stavljaju ispred prosperiteta ljudi koje tvrde da predstavljaju, koji razdiru tkivo bh. društva baveći se politikom podjela umjesto da nastoje zaliječiti rane prošlosti i koji su namjerili pocijepati Dejtonski mirovni sporazum”, prenosi N1.

– Time je ugrožena sigurnost i stabilnost BiH, kao i prilika koju građanima ove zemlje pruža odluka EU da otvori pristupne pregovore s BiH. Bili smo tu da pomognemo u obnovi BiH i nikome nećemo dopustiti da je ruši ili razara – naglasio je Marfi.

Rekao je da je ponosan na posao koji je njegov tim u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru obavio kako bi ovoj politici dao konkretno, opipljivo značenje za građane BiH.

– Obećavam da ćemo nastaviti neumorno raditi na izgradnji budućnosti u kojoj svi građani BiH mogu napredovati, te da ćemo se suprotstaviti brojnim izazovima s kojima se zemlja trenutno suočava. BiH nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od SAD – zaključio je Marfi.