Odlazak američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija u Potočare baš na dan kada se u Donjoj Gradini obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, razbjesnio je funkcionere ali i srpsku javnost.

Dio javnosti Marfijev potez tumači kao namjerno guranje prsta u oko Republici Srpskoj, a mnogi se pitaju da li je američki diplomata zbog “obračuna” sa Miloradom Dodikom odlučio da u nedjelju namjeno uvrijedi i sve Srbe, Jevreje i Rome.

Osim što je baš taj dan odlučio da ode u Potočare i pokloni se, kako je napisao na svom X nalogu, “žrtvama genocida u Srebrenici”, Marfi je potpuno izignorisao Donju Gradinu, a žrtve zločinačke NDH u Jasenovcu nije pomenuo čak ni na društvenim mrežama.

Takođe, nakon što se poklonio bošnjačkim žrtvama u Potočarima, Marfi se vratio u Sarajevo, a da se uopšte nije osvrnuo na 3.267 Srba koji su ubijeni u proteklom ratu u srednjem Podrinju i Birču.

Poslanik SNSD u parlamentu Srpske, Srđan Mazalica ističe da je simptomatično to što je Marfi izabrao baš nedjelju da ode u Srebrenicu.

Ništa nije slučajno
– Nije prvi put da od njega doživljavamo vrlo maliciozan i zlonamjeran pristup, komentare i postupke, tako da to sigurno nije slučajno. Da se to desilo prvi put onda bi možda pomislili da se desilo slučajno, nesmotreno, da je greška u protokolu ili da je previdio taj događaj – kaže Mazalica za Srpskainfo.

On dodaje da je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH dugo najavljivano i da je nemoguće da Marfijev kabinet za to nije čuo.

Mazalica ističe da je Jasenovac mjesto najvećeg stradanja u istoriji srpskog naroda, te da ignorisanje tog događaja predstavlja uvredu ne samo za žrtve nego i za njihove potomke.

– Marfi ne samo da se nije pojavio taj dan u Donjoj Gradini, iako su tamo bili prisutni ambasadori iz nekoliko država, pa i norveški, već je iskoristio priliku da odvuče pažnja sa tog događaja na jedan potpuno drugi događaj. Uz sve to, potpuno je izignorisao srpske žrtve u Podrinju i u širokom luku zaobišao Kravice i druga mjesta – ističe Mazalica.

On kaže da je očito da je američki ambasador to uradio svjesno i da je to rezultat njegovih namjere da ponižava Republiku Srpsku i srpski narod.

– Mafi tvrdi da ima isključivo negativan stav prema politici Milorada Dodika, a ne prema čitavom srpskom narodu, ali se ovdje vidi da je taj postupak bio direktno usmjeren prema srpskom narodu – kategoričan je Mazalica.

On dodaje da obilježavanje stradanja srpskog naroda nije rezultat ličnog mišljenja Milorada Dodika već je riječ o važnim datumima i događajima koje obilježava čitav srpski narod.

Obilježavanje stradanje Srba u Jasenovcu ili u Podrinju, kako kaže Mazalica, nije politička agenda Milorada Dodika, već je to nešto što je važno za čitav srpski narod.

Četiri miliona ubijenih Srba
Poslanik SDS u parlamentu Srpske, Ognjen Bodiroga nije želio da ulazi u razloge zašto je Marfi zaobišao Donju Gradinu i srpske žrtve u Podrinju, ističući da odgovor na to pitanje mora dati on lično.

ognjen bodiroga poslanik sds u narodnoj skupštini republike srpske
Bodiroga ističe za Srpskainfo da bez obzira na to da li će se Marfi ili neko drugi pokloniti srpskim žrtvama ili ne, niko ne može da pobjegne od velike istorijske činjenice da su Srbi najstradaliji narod u 20 vijeku.

– To je nacija koja je pretrpjela genocid u dva svjetska rata. U ta dva rata je poginulo oko 4 miliona Srba. Mi smo uvijek bili na strani ljudi koji su se borili protiv fašizma i raznih okupatora. Nikada nismo poginjali glavu i nikada nismo započinjali ratove već se samo branili. Političke igre i igrarije mi idu na živce i neću da ih komentarišem – poručio je Bodiroga.

Podsjećamo Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. godine krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.