Slovački portal SME objavio je da je napadač na slovačkog premijera Roberta Fica 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz mjesta Levice u južnoj Slovačkoj. Ovu informaciju SME portalu potvrdio je policijski izvor.

Riječ je o 71-godišnjem književniku, osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika.

Kako javlja Markíz TV, Cintula je svladalo premijerovo osiguranje, a potom je sa lisicama na rukama sjeo na tlo i, prema snimci, komunicirao s policijom.

Kako stoji na njegovoj Facebook stranici, autor je zbirki poezije San buntovnika, Diptih i Vosy. Objavio je i roman The Message of Sacrifice, prenosi Jutarnji.hr.

Na mrežama navodi da je pisac i pjesnik koji je nezadovoljan stanjem u državi.

Prema mediju aktuality.sk, oružje je posjedovao legalno, a prethodno je radio za privatnu službu obezbjeđenja. Tada je i sam bio meta napada u jednom trgovačkom centru.

Prema riječima svjedoka, Fico mu je prišao da se s njim rukuje, a zatim su se čuli pucnji.

 

Novinar koji je razgovarao s njegovim sinom rekao je da je u šoku te je potvrdio da je njegov otac imao legalno oružje.

“Nemam pojma šta je otac namjeravao, šta je planirao i zašto se to dogodilo”, rekao je.

Kako piše Novinky.cz, Cintula navodno nikada nije otvoreno spominjao likvidaciju nekog političara, a nije imao ni psihičkih smetnji.

Premijera su nakon napada tjelohranitelji odmah ukrcali u vladinu limuzinu i odvezli u lokalnu bolnicu. Upucan je sa više hitaca i trenutno je životno ugrožen, objavljeno je na službenom Ficovom profilu.

Fic je potom helikopterom prevezen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

“Transport do Bratislave trajao bi predugo zbog neizbježnosti operacije. Sljedeći sati su odlučujući”, stoji na premijerovoj Facebook stranici.