Bosna i Hercegovina je naručila, platila i obezbijedila sve uslove za prihvat vakcina. Svi do sada postavljeni uslovi su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcina što nas navodi na pomisao da se radi o kupovini vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou, saopšteno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oni pozivaju COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uslovi koji samo prolongiraju isporuku.

“Bosna i Hercegovina je ispunila sve obveze u skladu zahtjevima COVAX mehanizma”, podvlači se u saopštenju.

Dodaju da je u traženom roku izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza.

“Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat preko milion i 100.000 doza Pfizerove vakcine. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uveliko spremni za dolazak vakcina”, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Za potrebe uvoza, kako navode identifikovali su relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24/7 te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer vakcine potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Evropu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine vakcine Pfizer proizvođača.

Podsjećaju da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizer-a u svezi s distribucijom njihove vakcine. U pismu se navodi da je proizvođač Pfizer zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identifikovanim za prijem vakcina u prvom talasu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura.