Sarajevo svakodnevno šalje poruke da je ovakva BiH nemoguća. Danas su to, još jednom, potvrdili Ustavni sud i CIK BiH.

Rezolucija o Srebrenci bila je okidač da Republika Srpska najavi razdruživanje, što nije secesija, kako to u drugom entitetu pokušavaju da predstave, već povratak na izvorni Dejton, kažu stručnjaci.

Vlada Republike Srpske je napravila prvi korak – imenovana je radna grupa za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom.

Play Video

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić ističe da mirno razdruživanje nije secesija.

– Mirno razdruživanje ne predstavlja jednostrani akt, već odsustvo unutrašnjeg konsenzusa za život zajedno i nastavak mirnog života. Republika Srpska neće da bude remetilački faktor ostacima dejtonske BiH i ukoliko smtraju da mogu i da žive bez nas, mi ćemo im to omogućiti – kaže Romić.

Prvi koraci već su napravljeni – u narednih 30 dana, radna grupa sačiniće prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Srpske sa Federacijom.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da radna grupa ima zadatak da sačini prijedlog sporazuma koji će se naći pred Vladom Srpske, a zatim i u Narodnoj skupštini koja će donijeti konačan sud.

Da zajednički život više nije moguć nakon antisrpske rezolucije, tvrdi i bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić. Kaže da rezutat predstavlja “pirovu pobjedu” bošnjačkih muslimana i njihovih zapadnih kosponzora. Sve to pokreće pitanje mirnog razdruživanja.

– Rezolucija je postala paradigma za BiH kao nemoguću državu, jer je dodatno bacila pod noge slovo Dejtonskog sporazuma. Postalo je više nego jasno da Srbi moraju izaći iz ovog zamrznutog političkog konflikta. U protivnom ih neće biti kao samostalnog, slobodnog i ravnopravnog naroda – kaže Kalinić.

Republiku Srpsku od Federacije BiH razdružuju zapadne sile, jer je praktično istjeruju iz okvira Dejtona, kaže bivši diplomata Vladislav Јovanović. I zato je upravo razdruživanje, zaštita Dejtona, pojašnjava Јovanović.

– Da se vrati njegovom izvornom duhu i slovu i da se kroz to pokuša da izvrši stvarno povjerenje uz poštovanje svih žrtava i sprečavanje da se bilo kakav međusobni novi sukob ikada ponovi. Po meni, to je poruka koju Banjaluka šalje – kaže Јovanović.

Bolesna ambicija bošnjačkih političara da ponize srpski narod i negiraju srpske žrtve, potvrda su da miran život pod okriljem BiH više nije moguć, ističu iz udruženja proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata.

– Niko ovdje ne priča o nekoj secesiji i o nekom ratu, to se samo priviđa američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju i Kristijanu Šmitu, jer njima odgovara ta priča kako bi pokazivali svoje mišiće. Mi nećemo žvjeti sa onim koji nas smatraju genocidnim i zato je jedini način da se mi mirno raziđemo – kaže Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Predsjednik Republike najavio je da će u Sporazum o mirnom razdruživanju Srpske sa Federacijom biti utkana i analiza ugoržavanja Dejtonskog sporazuma, što je odgovor na mnogo toga što je u BiH rađeno mimo Ustava, a protiv interesa Republike Srpske.