Još se nisu smirile trzavice zbog brojnih izgubljenih arbitraža koje su prouzrokovale ogromne finansijske udare na sektor elektroprivredeu Republici Srpskoj, a već se pojavljuju informacije o novim prijetnjama.

Tako bi pored već jedne koju smo izgubili, u oktobru mogla da bude aktivirana druga arbitraža Elektrogospodarstva Slovenije protiv Rudnika i termoelektrane Ugljevik teška više od milijardu maraka.

Nad elektro-energetskim sektorom Republike Srpske nadvila se nova prijetnja. Drugi arbitražni postupak Elektrogospodarstva Slovenije protiv BiH težak 1,3 milijarde maraka koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu je u fazi mirovanja, ali još samo nekoliko mjeseci.

– To je postupak koji je trenutno do 30. septembra u fazi mirovanja. Zašto je u fazi mirovanja? Jer je u isto vrijeme vođen i ovaj postupak pred međunarodnom arbitražom u Beogradu i čeka se na završavanje tog postupka da bi se vidjelo šta će biti dalje sa ovim arbitražnim postupkom – kaže Mira Pekić, poslanica PDP a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

U izvještaju Pravobranilaštva BiH, koji je u posjedu BN Televizije, precizira se da je u pitanju spor koji je prvo pokrenut u Srbiji, nakon čega su Slovenci pokrenuli i arbitražu u Vašingtonu. Zato je drugi spor privremeno stavljen u stanje mirovanja.

Đokić: Nema problema
“Dana 19.12.2023. godine, na bazi dogovora, obje strane u arbitražnom postupku obavijestile su arbitražno vijeće u Vašingtonu da su donesene odluke u arbitražnom postupku koji se vodio po Zakonu o arbitraži Republike Srbije, te predložile da predmetni postupak u Vašingtonu i dalje bude u statusu mirovanja, što je i prihvaćeno -navodi se u izvještaju.

Dok je ovaj slučaj bio na čekanju, prethodni je okončan prije godinu dana nakon čega je Rudnik i termoelektrana Ugljevik pristao da Slovencima isplati 130 miliona maraka odštete plus skoro isti iznos kamata, kao i da im isporučuju trećinu proizvedene struje. Predstavnici vlasti su još ranije poručili da je ovo za njih zatvoreno pitanje.

Što se tiče arbitraže koja se odnosila na RiTE Ugljevik to je završeno mi smo sada u postupku izvršenja arbitražne odluke i to teče jednim svojim normalnim tokom i tu nema nikakvih problema niti će to negativno pogoditi Elektroprivredu i Republiku Srpsku – poručio je krajem maja ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Govedarica: “Neka Dodik iskoristi svoje veze”
Šta će biti sa novim sporom koji je na čekanju, nakon septembra za sada nije poznato. Međutim tu nije kraj. U izvještaju Pravobranilaštva o sporovima koji mogu imati posljedice po budžet se pominje i spor Hrvatske protiv Rudnika i termoelektrane Gacko težak skoro 200 miliona maraka.

– Imajući u vidu da je Dodik zajedno sa Čovićem, Plenkovićem, Milanovićem, napravio i te kako dobre međusobne srpsko-hrvatske odnose ako i u šta možemo da polažemo nadu jeste u ishod tih odnosa kada je u pitanju bilo koja problematika koje se tiču dvije države. Očekujemo od Dodika da iskoristi sve one veze koje je uspio da izgradi sa svojim partnerima i da se nađe neko adekvatno rješenje – poručio je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

Kada se saberu vrijednosti arbitražnih sporova protiv subjekata u Republici Srpskoj, ali i Federacji BiH koji su u toku ukupna vrijednost premašuje 2 milijarde konvertibilnih maraka. Uprkos uvjeravanjima političara da opasnosti nema, jasno je, da su u pitanju potencijalno drastični finansijski udari, piše BN Televizija.