Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić smatra da je tema Kosova i Metohije potpuno spojena sa rezolucijom o Srebrenici i ona se mora definisati kao zločinačka politika koja ugrožava opstanak stanovništva, zdravlja, kulture i vjere jednog naroda.

“Ona je, da kažemo, naslonjena na neke stereotipe kad se razbijala Jugoslavija i kada je NATO počinjao svoj pohod na Balkanu i na Istok, a u tom pohodu nije uspio da poklopi Srbiju i Bosnu i Hercegovinu radi Republike Srpske. Znači, ova politika se mora definisati kao zločinačka da bi smo evropljane upozorili da oni koji podržavaju zločine koje čini Kurti su šta? Neka sami zaključe. Mi moramo da dignemo tu moralnu prečku još više, bez obzira što to njih nervira i što će oni radi toga još surovije da reaguju, ali mislim da sada ne smijemo da odustanemo.“ poručio je Stevandić na televiziji Informer.

On dodaje da je zahvaljujući politici Srbije, srpski narod jedini na svijetu koji je za ruskim i kineskim stolom, ali i za njemačkim, francuskim, evropskim, američkim i u Ujedinjenim nacijama.

“Predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) je sjajno primjetio da ipak postoji veliki prostor prevashodno u zemljama globalnog juga, koji jednostavno ne prihvataju više kolonijalni način vladanja svijetom, jer ova rezolucija je u suštini kolonijalna rezolucija, koja nagrađuje muslimane koji su odani NATO i Zapadu i njima sa brojem od 8.000 koji su učestvovali u borbama i ubistvima srpskog stanovništva, a potom bili pobeđeni i definisani kao poraženi i naravno, nezakonito i nečasno ubijeni kao ratni vojni zarobljenici što je sve prema toj rezoluciji trajalo sedam dana, to kvalifikuje kao genocid da bi se izvršio geopolitički pritisak na ostatak Balkana koji neće u NATO” dodaje Stevandić.

Stevandić napominje da je politika srpskog naroda pravi primjer kako se vodi nezavisna, nacionalna i državna politika nepristupanja vojnim savezima i nepristupanja integracijama koje su rezultat potpune dehumanizacije  čovečanstva, kulture, religije, pa i medicine i bivstvovanja.

“Ja mogu da kažem da nikada u istoriji i Lige naroda i Ujedinjenih nacija jedna zemlja veličine Srbije, koja je malobrojna, ali ima uticaj koji je očigledno stigao mnogo dalje nego što su mnoge zemlje planirale. Sponzori Rezolucije su u početku na prvom glasanju imali nešto više 51-52 zemlje, što je takva sramota za SAD, za zemlje Kvinte, evropske velesile Britaniju i Njemačku da ne mogu u čitavom svetu da skupe više od 50 država, a skupili su samo oni koje su njihove suštinski što političke, što vojne kolonije. Da je 150 zemlja bilo protiv, na ovaj ili onaj način, da li uzdržano, da li direktno protiv, oni nisu shvatili šta se dešava, pa su pokušali da vrše dodatni pritisak za 7-8 dana, a tih 7-8 dana su i Srbija i njen predsjednik radili vrijedno pa nakon toga su se ponovo (sponzori) razočarali. Ovo je jedan veliki dokaz da je taj kolektivni Zapad, kako ga mi kolokvijalno nazivamo, u jednoj ogromnoj dekadenciji” poručuje Stevandić.

On dodaje da je na srpskomn narodu velika odgovornost, jer oni drže baklju slobode koja na Balkanu nezavisno svijetli, a da se albanci i bošnjaci nagrađuju otimanjem i pripajanjem srpske imovine zato što pokušavaju da odsijeku ruku koja drži tu baklju.

“Ovo je jedan neverovatan sublimat svih do sadašnjih autoritativnih fašističkih komunističkih, neoliberalnih, amalgama. I ovo je neverovatan trenutak u čovječanstvu gde naš narod pokazuje kako se može i dostojanstveno sa puno trpljenja izdržati, a bogami, i ostati u poziciji da sutra pobjedi”napominje Stevandić.

Stevandić smatra da je premijer nelegalnih i privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti trenutno najveća prijetnja miru te da je on veći zločinac i od Adolfa Hitera.

“Hitler je dopustio Džesiju Ovensu da trči na olimpijadi. Hitler nije zabranio engleske i američke pozorišne predstave, niti je zabranio papi da dođe, niti bilo kom drugom. Najveće zločine trenutno u miru čini Aljbin Kurti. Protiv stanovništva, protiv pacijenata, sjetite se da nije dozvoljavao uvoz lijekova, pucali su na djecu. Čine vjerske zločine od martovskog pogroma do danas, uništavaju manastire, ne dozvoljavaju da patrijarh dođe. On je gori od Hitlera. I to je činjenica, a ne floskula” poručuje Stevandić i dodaje da bošnjaci u BiH bez saglasnosti Srba, sanjaju da oni budu kao Kurti, kao što Kurti sanja da bude Zelenski, te da oni samo kopiraju tu matricu na koju im je dekadentni Zapad dozvolio da zasnivaju svoju politiku.