Predsjednik PDP Branislav Borenović, izjavio je da ni četvrt vijeka nakon hrvatske vojne akcija “Oluja”, u kojoj je s prostora gdje su oduvijek živjeli protjerano više od 220.000 Srba, niko, nažalost, nije odgovarao ni za to etničko čišćenje, niti za oko 2.000 ubijenih i nestalih u tom progonu, koji će se, tvrdi, pamtiti kao jedan od najvećih zločina nad nevinim narodom.

Borenović kaže da slike nepreglednih kolona protjeranih Srba iz Hrvatske, granatiranje izbjegličkih kolona i zločini nad onima koji su ostali na vjekovnim ognjištima i nakon 26 godina poručju da nema niti jednog osnova da hrvatska vlast 4. avgust slavi kao dan „pobjede”:

– Za nas, to je dan tuge, a za njih bi trebao biti dan srama. Ničega nema tu što je na ponos i što treba da se slavi – poručio je Borenović.

On kaže da se na etnički očišćen prostor vratio se mali broj Srba, dok je Hrvatska dosljednja u kršenju njihovih ljudskih prava.

– Onemogućavanje povratka kroz gotovo zaustavljenu obnovu porušenih domova, nemogućnost povratka imovine, uz zastrašivanja onih koji bi se vratili te pokušaje potpunog zatiranja srpskog jezika i ćirilice, civilizacijska je sramota Hrvatske, članice EU – zaključuje Borenović.