Lider SDP BiH Nermin Nikšić poručio je nakon sastanka vladajuće koalicije u Sarajevu da je spreman na kompromis, ali da postoji crvena linija preko koje se neće preći.

Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći. Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati, rekao je Nikšić.

Velika je stvar, dodao je, da su otvorili pregovore, ali, kako je naveo, “imamo i te tri mjere koje su nama važne”.

– Ja sam to nekoliko puta rekao, da odajem priznanje ljudima koji su radili na čelu sa gospođom Krišto, primicanja stavova. Kao što smo uvijek spremni za kompromis i kako da dođemo da ostvarimo interes svih građana u BiH, spremni smo povući da ne postoji cijena zbog koje ćemo preći crvenu liniju i ugroziti interese građane. Naši partneri iz Republike Srpske imaju drugačije viđenje, na to smo navikli i nismo nikada pokušavali reći da na određene stvari gledamo isto. Kompromis ne znači da prihvatamo nametanje narativa i odnosa, nego da svi nešto popustimo i dogovorimo se – rekao je Nikšić.

Poručio je kako smatra da sastanak nije završen.

– Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorićemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu. Mislim da govorim u ime Trojke, nismo spremni da pređemo crvenu liniju protiv interesa BiH. Crvena linija je jasno postavljena ranije, kada se radi o Ustavu BiH, budžetu i ostalim stvarima bitnim za BiH – rekao je Nikšić.