Istoričar, analitičar i potpukovnik rezervnog sastava njemačke vojske Mark Štefan Peters istakao je u pismu njemačkom kancelaru Olafu Šolcu da Srbi nisu genocidan narod i da u Generalnoj skupštini UN ne bi trebalo usvojiti rezoluciju o Srebrenici.

Peters je istakao da postoje jaki razlozi da se ne usvoji takav dokument, uzimajući u obzir nespornu činjenicu da Srbi nisu genocidan narod, kao i potencijal eskalacije koji bi mogao da se izazove, prenose “Večernje novosti”.

Povodom rezolucije kojom se inicira proglašavanje “međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995”, a čiji su pokrovitelji Njemačka i Ruanda, Peters u pismu Šolcu navodi da Srebrenica u suštini jeste bio zločin i da ga osuđuje kao i svaki drugi.

On je napomenuo da se Međunarodni sud pravde već 2007. godine odredio prema tom događaju i “nesumnjivo dao snažan signal žrtvama”.

– Želim da ukažem i na potencijal za eskalaciju u vezi sa mogućim usvajanjem rezolucije UN u njenom sadašnjem obliku, na šta ukazuju izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je nagovijestio mogućnost proglašavanja njene nezavisnosti, a time i raspad BiH – naveo je Peters.

On je ukazao i na upozorenje ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića, koji je zatražio da sponzori rezolucije povuku taj prijedlog, kako ne bi produbio probleme u inače osjetljivom regionu.

Peters je za “Večernje novosti” pojasnio da zbog svega navedenog, a i zbog već naglašene činjenice da Srbi nisu genocidan narod, želi da preporuči njemačkoj Vladi i njemački biračima da u Generalnoj skupštini UN postoje jaki razlozi protiv usvajanja predložene rezolucije u njenoj sadašnjoj verziji.