Francuska je pokrenula veliku operaciju u kojoj učestvuje više od 600 žandarma, kako bi u potpunosti povratila kontrolu nad putem između glavnog grada Nove Kaledonije Numee i aerodroma u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji, gdje je šest ljudi poginulo u neredima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je kasno sinoć na platformi X da je u Novoj Kaledoniji pokrenuta “velika operacija više od 600 žandarma, od kojih stotinak pripadnika GIGN”, elitne taktičke jedinice žandarmerije.

Cilj operacije je da se “u potpunosti ponovo preuzme kontrola nad glavnim putem dugim 60 kilometara između Numee i aerodroma” Tontuta, naveo je Darmanen.

Kancelarija visokog komesara Francuske u toj pacifičkoj prekomorskoj teritoriji saopštila je da je, nakon što je juče život izgubila još jedna osoba, što je šesta žrtva nasilja, “noć bila mirnija, prije svega zahvaljujući uvođenju mjera koje se odnose na vanredno stanje i značajnom dolasku pojačanja”, prenose francuski mediji.

Do sada je privedeno 230 učesnika nereda, a na ostrvu Kaju na snazi su zabrana okupljanja i policijski čas.

Nemiri su počeli prošle nedjelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmjene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što će, prema riječima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca.

Nova Kaledonija je “pod opsadom”, izjavila je danas Sonja Lagard, gradonačelnica Numee, glavnog grada ovog pacifičkog arhipelaga, prenosi BFMTV.

Ona je navela da su brojne javne zgrade na arhipelagu zapaljene i da je, uprkos dolasku pojačanja od nekoliko stotina policijaca, situacija “daleko od smirivanja”.

Lagard je rekla da su posljednje dvije noći bile mirnije, ali da se situacija tokom dana ne popravlja, uprkos svim pozivima na smirivanje situacije.

– Možemo li reći da smo u opkoljenom gradu? Da, mislim da to možemo reći. Ovo je pustoš – rekla je Lagard.

Ona je dodala da bezbjednosnim snagama “treba dati malo vremena” da normalizuju situaciju.

Francuski zvaničnici su saopštili da je u subotu poginula šesta osoba od početka nereda, a da su dvije povređene tokom razmjene vatre na barikadi na sjeveru ove francuske prekomorske teritorije.

Prethodno je potvrđeno da su ubijena tri domorodačka stanovnika Kanaka, starosti od 17 do 36 godina i dva policajca.

Kontigent od 1.700 pripadnika policije je već stigao na ostrvo.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.