Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da se ne smije dozvoliti da se proširi požar u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku “Sutjeska”, koji gase ekipe Helikopterskog servisa Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite i zaposleni u Nacionalnom parku.
“Na snimcima od juče koji su načinili pripadnici Helikopterskog servisa, a i ljudi koji dežuraju vidio se otvoren plamen koji je prijetnja za dio Zelengore i predstavlja prijetnju ne samo drvnom sortimentu nego i ostalom prirodnom bogatstvu”, upozorio je Novitović.

On je naveo da su pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske nastavili da gase vatru jutros u 6.00 časova, a da su zaposleni u Nacionalnom parku Sutjeska “izašli na najvišu tačku”.

“Moramo podijeliti snage da polovina uđe iz kanjona Hrčkavke i da ide uz taj požarni dio, dok bi druga polovina sa vrha gasila”, dodao je Novitović.

On je ukazao da je noćas temperatura u Nacionalnom parku bila oko 12 stepeni Celzijusovih i da je došlo do stabilizacije požara.

“Ne smijemo dozvoliti da se oko podneva i kasnije požar raširi. Kada smo mislili da sve držimo pod kontrolom visoka temperatura vazduha i jak vjetar su doveli do širenja požara i potrebe za većim angažmanom Helikopterskog servisa Republike Srpske”, naveo je Novitović.

Prema njegovim riječima, dio ljudstva Nacionalnog parka “Sutjeska” imao je juče vremena da odmori i jutros su svi uposleni na gašenju požara.

“Moramo se pregrupisati da pola ide od stare pruge prema vrhu, a druga polovina od vrha niz kanjon i da se spoje pripadnici vatrogasno-spasilačke ekipe, koordinisano sa Helikopterskim servisom. Teren je izuzetno nepristupačan”, naveo je Novitović.

On je ukazao da je dio terena gola stijena, a dio pod četinarima i da su suve borove iglice koje se talože decenijama na tom dijelu podložne vatri.

“I kod pucanja kamena koji se obrušava od velikih temperatura dolazi do zapaljenja i postaje goriva masa što stvara probleme”, rekao je Novitović i napomenuo da će na licu mjesta biti danas popodne.

Novitović je naveo da je juče bilo nekoliko požara u drugim dijelovima Republike Srpske i da su brzo stavljeni pod kontrolu.

On je apelovao da građani ne pale vatru na otvorenom jer se usljed visoke temperature vazduha izlažu nepotrebnom riziku da izazovu požare.