U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srpske i Srbije i drugi zvaničnici.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nije zaboravio zlo ustaškog zločina počinjenog u logoru Јasenovac gdje je ubijeno pola miliona Srba.

– Nismo zaboravili zlo i znamo šta je NDH. Znali smo za planove ustaškog režima da jednu trećinu pobiju, jednu rasele, a jednu pokatoliče – rekao je Dodik.

 

Danas se nalazimo na najvećem srpskompolju smrti, rekao je Miloš Vučević izaslanik predsjednik Srbije Aleksandra Vučića.

– Pod našim nolaga nalaze se čitavi gradovi – naša djeca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je – rekao je premijer Srbije.

 

Donja Gradina je dugo godina skrivana od javnosti ali je danas postalo mjesto gdje se okupljamo. Donja Gradina je važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić .

 

– Danas u Donjoj Gradini nismo okupljeni samo da se prisjetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf, poznati svjetski istoričar, stručnjak za istoriju Holokausta i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu.

 

Prisutnima se obratila i ambasadorka Izraela Galit Peleg koja je pročitala poruku Izraela Isaka Hercoga.

 

Dobrila Kukolj, predsjednica Gradskog udruženja preživjelih jasenovačkih logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke navela je obraćajući se prisutnim da je Donja Gradina najveći grad mrtvih.

 

Na grobnom polju Košute u Spomen-području Donja Gradina služen je pomen mučki ubijenim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama. Pomen srpskim žrtvama služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Romsku molitvu održao je predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku vrhovni rabin Јevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel.

 

Prethodno su na Grobnom polju Topole položeni vijenci i cvijeće.

 

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.