Na Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima ЈNA ubijenim prije 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

Prethodno su na mjestu stradanja na Brčanskoj malti položene bijele ruže i zapaljene svijeće.

 

Obilježavanju ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih vojnika, preživjeli učesnici “Tuzlanske kolone”, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Pomenu je prisustvovala i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH iz srpskog naroda, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik Lopara Rado Savić, te brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine.

Ministar rada i borčko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je napad na kolonu ЈNA koja se na današnji dan 1992. godine povlačila iz Tuzle bio unaprijed pripremljen i očekivan i da nema govora o nekoj slučajnosti.

– Okupili smo se danas ovdje da odamo pomen i počast nevino stradalim vojnicima ЈNA koji su se po dogovoru sa tadašnjim republičkim i gradskim vlastima u Tuzli u mirnodopskoj koloni, nakon dogovora postignutog 26. aprila u Skoplju, povlačili, odnosno napuštali ovaj grad – rekao je Egić.

U građanskom ratu u BiH jedino je bilo dozvoljeno ubijati Srbe i za to ne odgovarati, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić na obilježavanju 32 godine od zločina u Tuzli u kojem su mučki ubijena 54 pripadnika nekadašnje Јugoslovenske narodne armije .

– Ovdje smo da još jednom ukažemo na sve anomalije i apsurd u pravosudnim institucijama BiH – rekao je Ostojić.

Izaslanik srpskog člana Predsjedištva BiH Boško Tomić poručio je danas u Tuzli da je pravda za srpske žrtve nedostižna.

Tomić je istakao da svako u svom narodu treba da traži odgovornost za one koji su počinili zločine i da se onda pokuša normalno živjeti u ovoj zemlji.

– Ako se ne poštuju dogovori onda dolazi do katastrofa. Osim u Tuzli, to se desilo i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Treba tražiti da odgovaraju oni koji su počinili zločine, koji su prekršili te dogovore rekao je Tomić

 

Nakon pomena, okupljeni su iz Tuzle krenuli za Bijeljinu, gdje će na groblju u Pučilama, ispred spomen-kosturnice, biti služen parastos ubijenim vojnicima te položeni vijenci i cvijeća.

Za zločin niko nije odgovarao.

Napadom na kolonu ЈNA, počeo je egzodus srpskog naroda iz tuzlanske regije, odakle ih je raseljeno oko 80.000.

Danas u Tuzlanskom kantonu, živi svega 1,6 odsto Srba.