Rukovodstvo EU moglo bi da zaustavi sukob u Ukrajini za 24 sata da želi, međutim, oni žele direktan sukob s Rusijom i kreću se ka tome, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

Kada bi rukovodstvo EU sada želelo da bude mir, prekid vatre bi nastupio na frontu za 24 sata. Trebalo bi samo da kažu:”Dragi Ukrajinci, neophodan je prekid vatre, morate da stanete, nećemo više davati ni oružje ni novac dok se ne obustavi vatra i ne počnu pregovori”. Bivši američki predsjednik Donald Tramp to može da sredi za dan – rekao je Orban u intervjuu za TV2.

Orban je dodao da ako zapadne zemlje nastave da donose odluke o slanju Ukrajini oružja sve većeg dometa istim tempom kao i do sada, uskoro ćemo se približiti posljednjoj tački nakon čega će se zapadnoevropski ili američki vojnici pojaviti u Ukrajini.

– Ovog trenutka smo na nekoliko centimetara od direktnog sukoba – upozorio je on i dodao da lideri EU to žele.

Orban se u martu sastao sa Trampom koji je rekao da neće davati novčanu pomoć Ukrajini ako ponovo postane predsjednik, a Evropa bez Amerike ne može da finansira taj sukob i on bi onda završio.

Budimpešta želi dogovor sa NATO

Mađarski premijer je rekao i da generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg naredne nedjelje dolazi u posetu Mađarskoj i da će se tada razgovarati o neučešću Budimpešte u aktivnostima Alijanse protiv drugih zemalja.

– Sljedeće nedjelje, poslije izbora za EP, dolazi nam generalni sekretar NATO i mi ćemo razgovarati i o tome. Potom, 1. jula slijedi samit NATO u Vašingtonu. Moramo da se borimo za to da Mađarska može, kao što i želi, da ostane po strani svih aktivnosti koje žele da sprovode van njenih granica, a protiv drugih država – rekao je Orban.

On je i ranije govorio da Mađarska želi da sklopi dogovor sa Stoltenbergom ili njegovim nasljednikom o tome da Budimpešta neće učestovati u eventualnim operacijama protiv Rusije u Ukrajini, a da pri tome ostane članica saveza.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je ranije rekao da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u isporukama oružja Ukrajini i obuci vojnika i da 31 zemlja podržava tu odluku, ali da Mađarska ne želi i neće biti dio toga.