Otkrivanje porijekla kovida 19 je moralni imperativ i sve hipoteze moraju biti istražene, izjavio je šef Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adanom Gebrejesus.
On je u do sada najoštrijem komentaru o ovoj temi naglasio da ovo tijelo UN ostaje posvećeno cilju otkrivanja porijekla virusa.

“Vol strit džurnal” je izvijestio da je jedna američka agencija procijenila da je pandemiju vjerovatno izazvalo nenamjerno curenje iz kineske laboratorije, što je povećalo pritisak na SZO da dođe do odgovora. Peking je demantovao ovu procjenu.

“Razumijevanje porijekla kovida 19 i istraživanje svih hipoteza ostaju imeprativ – naučni imperativ, koji će nam pomoći da spriječimo buduće epidemije, i moralni imperativ, zarad miliona ljudi koji su umrli i onih koji žive sa dugim kovidom”, napisao je Tedros kasno sinoć na “Tviteru”.

On se obratio javnosti povodom tri godine otkako je SZO prvi put upotrijebila reč “pandemija” da opiše globalnu epidemiju kovid 19.

Aktivisti, političari i akademici rekli su u otvorenom pismu ovog vikenda da bi fokus godišnjice trebao da bude na sprečavanju ponavljanja nejednake raspodjele vakcina protiv kovida 19.

Oni su napomenuli da je to dovelo do najmanje 1,3 miliona smrtnih slučajeva koji su mogli biti spriječeni.

U 2021. godini, tim predvođen SZO proveo je više sedmica u kineskom Vuhanu i okolini, gdje su prijavljeni prvi slučajevi zaražavanja ljudi. U zajedničkom izveštaju kasnije je rečeno da je virus vjerovatno prenijet sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

Kina je potom saopštila da dodatne posjete nisu potrebne.