Napad ruske vojske u pravcu Harkovske oblasti bio je tako brz i snažan da su slabe i malobrojne ukrajinske snage bile zatečene i nespremne da brane svoje položaje, ocenjuje Njujork tajms.

List navodi da su ukrajinski vojnici bili potpuno iznenađeni ruskim napadom i da su se povukli sa svojih pozicija.

“Ruska ofanziva je razotkrila probleme iscrpljenih ukrajinskih trupa, kao i činjenicu da su neke odbrambene linije bile traljavo postavljene”, navodi list.

Njujork tajms ipak ukazuje da je ruska vojna grupa Sever imala ogromnu prednost u artiljeriji i avijaciji u odnosu na ukrajinske jedinice, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama po ukrajinske snage i iscrpljivanjem potencijala ukrajinske PVO.

List dodaje da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost.
Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer, kako navod Njujork tajms, ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska zauzela nekoliko naseljenih mesta u toj oblasti.