U Banjaluci se danas obilježavaju 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nedostatka kiseonika.

Obilježavanje je počelo parastosom i polaganjem cvijeća na spomeniku 12 beba na Novom groblju.

 

Vijenvi i cvijeće biće položeni i na spomenik “Život”.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je smrt 12 banjalučkih beba najtragičniji zločin, po karakteru, načinu i namjerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima koja su, nažalost, odmah po rođenju spoznala surovost i okrutnost “velikih” koji se iživljavaju nad “malim”.