Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda, kao i za mir među svim narodima, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi, nakon molebana za Srbiju i Republiku Srpsku.

Moleban je služen u sklopu obilježavanja Svesrpskog sabora.

– Kada znamo ko smo i kada čuvamo svoj pravoslavni način života, onda jesmo sposobni i da razumijemo jedni druge. Da razumijemo druge i drugačije. Da ih prihvatamo i da stupamo u dijalog – naveo je patrijarh Porfirije.

Pozvao je na slogu i mir.

Crkva ne pravi razliku među svojom djecom. Naš narod je jedinstven i nit koja nas povezuje jeste pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi.

Patrijarh je pozvao srpski narod na solidarnost i sabornost.

Molebanu su prisustvovali predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, premijer Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona.

Prisutni su i brojni vjernici koji su došli da se pomole za Srpsku i Srbiju i za sav srpski narod da živi u slozi i miru.

Delegacija iz Republike Srpske, predvođena predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, poslije molebana sastala se sa Njegovom svetosti u Patrijaršijskom domu pored Hrama.