Kina je danas uvela sankcije dvojici američkih zvaničnika Gejlu Mančinu i Toniju Perkinsu, te poslaniku kanadskog parlamenta Majklu Čongu kao odgovor na kaznene mjere koje su ranije Pekingu uvele SAD i Kanada zbog regiona Sinđijang.

Peking je odgovorio na sankcije koje su uvele SAD, EU, Britanija i Kanada zbog, kako navode, kršenja ljudskih prava Ujgura u kineskom regionu Sinđijang.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su kaznene mjere preduzete protiv predsjedavajućeg i kopredsjedavajućeg savjetodavne komisije za vjerske slobode Mančina i Perkinsa.

Sankcije su uvedene i članu kanadskog parlamenta Čongu, koji je i kopredsjedavajući Komiteta za strana pitanja i međunarodni razvoj, te podkomiteta za međunarodna ljudska prava.

“Kineska administracija odlučna je u očuvanju nacionalnog suvereniteta, bezbjednosnih i razvojnih interesa i od relevatnih strana traži da shvate situaciju i isprave svoje greške”, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da moraju prestati sa “političkim manipulacijama o događajima povezanim sa Sinđijangom, miješanjem u unutrašnja pitanja Kine i da se uzdrže od daljeg kretanja pogrešnim smjerom”.

Aktivisti i stručnjaci za zaštitu ljudskih prava UN navode da se najmanje milion Ujgura nalazi u kampovima u Sinđijangu.

Kina negira sve optužbe o zlostavljanju i tvrdi da kampovi pružaju stručnu obuku i da su potrebni u borbi protiv ekstremizma.