Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, ukoliko ne bude jedinstvenog stava Predsjedništva BiH, mora biti uzdržan tokom glasanja na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope o pitanju prijema samoproglašenog Kosova, izjavio je poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Milan Petković.

Petković je rekao da je danas održan sastanak Konakovića i članova Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima koja se tiču spoljnih poslova.

– Postavio sam jasno pitanje ministru Konakoviću na koji način će da glasa na Komitetu ministara spoljnih poslova u Savjetu Evrope, odnosno da li će da glasa za ili protiv prijema /samoproglašenog/ Kosova u Savjet Evrope, na šta je odgovorio da će glasati po svojoj savjesti ako ne bude jednoglasnog stava Predsjedništva BiH – izjavio je Petković novinarima.

On je podvukao da Konaković ne može da glasa po svojoj savjesti, već da mora da se drži politike BiH, podsjetivši da je nadležnost za spoljne poslove na Predsjedništvu BiH.

– Ukoliko bude glasao, krši Ustav BiH. Njegovim glasanjem za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope on prihvata da BiH priznaje /samoproglašeno/ Kosovo. Svi znamo da BiH nije priznala nezavisnost tzv. Kosova – podvukao je Petković.

On je prenio da je tokom susreta Konakoviću rekao da će, ukoliko bude glasao za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, lično u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH inicirati njegovu smjenu.

– Konaković nije na toj poziciji da iznosi lične stavove već stavove BiH, a ukoliko to učini izlazi izvan ustavnih okvira. To je jedno od jako bitnih pitanja i smatram da BiH mora ostati neutralna i ne smije glasati za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope – dodao je Petković.