U Sarajevu danas počinje dvodnevna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH. Na dnevnom redu sjednice su dopuna Pravila, te izbor predsjednika i potpredsjednika ovog suda.

Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH definisan je Ustavom, a zadiranje u to pitanje jeste atak na suštinu Ustava, upozorio je profesor Pravnog fakulteta Radomir Lukić.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Јedna od tačaka dnevnog reda je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

Sudije bi trebale da razmatraju i zahtjev 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom zbog donošenja odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Јahorina javnim nadmetanjem.