Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) sutra će održati redovnu polugodišnju sjednicu o situaciju u Bosni i Hercegovini, a na kojoj bi, pored ostalog, trebalo da se govori i o predloženoj rezoluciji u Srebrenici.

Takođe, informacije koje su stizale iz Njujorka, prvobitno su govorile da će se već narednog dana, četvrtak 16. maja, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasati o pomenutoj rezoluciji, ali se sve više spekuliše da bi glasanje ponovo moglo da bude odgođeno.

Međutim, radi se o još uvijek nezvaničnoj informaciji, koju u razgovoru za “Nezavisne novine” nisu mogli potvrditi ni iz krugova domaćih institucija.

“Nemamo zvanične informacije, ali smo čuli da bi glasanje moglo da bude 22. maja”, rekao je za “Nezavisne novine” izvor iz Sarajeva.

Ukoliko zaista dođe do odgađanja glasanja o rezoluciji o Srebrenici u GS UN-a to bi već bilo drugi put, jer je, podsjetimo, prethodno glasanje trebalo da bude 2. maja.

Tom prilikom je rečeno da je sam tekst rezolucije o Srebrenici, pod pokroviteljstvo Njemačke i Ugande, te podrškom drugih država sporan, te da se vode novi pregovori o njegovom nacrtu.

Treba reći i da je uoči sjednice SB UN-a, Vlada Republike Srpske dostavila uz 31. izvještaj toj instituciji i priloge među kojima su zaključci Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina u kojoj je, nakon temeljne istrage, utvrđeno da su ubistva u Srebrenici 1995. godine bila ratni zločin, ali da se nije dogodio, niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Riječ je, kako je saopšteno iz Vlade Srpske, o poglavlju 11 Izvještaja Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, a u njemu, pored ostalog, piše da je zločin u Srebrenici 1995. godine uslijedio nakon etničkog čišćenja te regije od strane muslimanske-bošnjačke vojske, u kojem su na stotine srpske djece, žena i staraca namjerno mučene i ubijene.

Put NJujorka će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je saopštio da zbog sjednice SB UN-a neće moći prisustvovati samitu lidera Zapadnog Balkana koji će se održati u Kotoru.

Treba podsjetiti i da je prethodna, vanredna sjednica SB UN-a o BiH održana 30. aprila na zahtjev Rusije, koja je tom prilikom upozorila da je Zlatko Lagumždija, stalni ambasador BiH pri UN-u, bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH pokrenuo priču o rezoluciji u Srebrenici.