Famozno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, zbog kojeg su se prošle godine lomila politička koplja između vlasti i opozicije, ponovo će se naći na dnevnom redu, ali ovaj put Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2022. godine, kao i izvještaj o provođenju Opštih izbora 2022. nalaze se na dnevnom redu sjednice, koja je zakazana za 21. decembar, i u njima se navode detaljne informacije o provedenim Opštim izborima u BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, a pominju se i finansijski izvještaji stranaka.

Između ostalog, pominje se i famozno kontrolno brojanje na 2.239 redovnih biračkih mjesta za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

– U Glavnom centru za brojanje pronađeno je 35 falsifikovanih glasačkih listića na dva biračka mjesta u opštini Bratunac i jednom biračkom mjestu u opštini Šekovići. Na jednom biračkom mjestu u opštini Srebrenica na svim glasačkim listićima za jednog kandidata utvrđeno je nepostojanje potpisa člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje glasačkih listića, zbog čega su ovi glasački listići proglašeni nevažećim – ističe se u izvještaju.

Prijave Tužilaštvu BiH

Dodaje se da je Centralna izborna komisija BiH dostavila prijavu Tužilaštvu BiH protiv nepoznatih osoba zbog sumnje da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces na biračkim mjestima u navedenim opštinama.

U izvještaju se navodi da je u Glavnom centru za brojanje obavljeno ponovno brojanje glasačkih listića za 2.608 biračkih mjesta po različitim nivoima vlasti.

– Do utvrđivanja rezultata izbora, a na osnovu sedam naredbi CIK BiH, obavljeno je kontrolno brojanje i pravilno utvrđivanje rezultata izbora na 2.458 biračkih mjesta. Nakon utvrđivanja rezultata izbora, na osnovu šest naredbi Centralne izborne komisije BiH obavljeno je ponovno brojanje na 150 biračkih mjesta – navodi se, između ostalog, u izvještaju koji će se naći pred poslanicima.

Ističe se da je nakon Opštih izbora obrađeno ukupno 6,9 miliona glasačkih listića, od čega je važećih bilo 93 odsto.

Gdje je najviše nevažećih
Prema nivoima vlasti najveći ukupni procenat nevažećih glasačkih listića evidentiran je za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (8,38 odsto), zatim slijede Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (7,58 odsto); Predsjedništvo BiH (6,65 odsto), skupštine kantona (6,59 odsto); Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske (5,75 odsto), a najmanji procenat je evidentiran za izbornu utrku za Narodnu skupštinu Republike Srpske (5,52 odsto).

U izvještaju se podsjeća da je na izbore u BiH izašlo 1,7 miliona građana, a ukupni troškovi izbora su iznosili 11 miliona maraka.

Trivić pa Dodik
Podsjećamo, PDP je tokom izborne noći, proglasila pobjedu Jelene Trivić na izborima za predsjednika Srpske, a nekoliko sati kasnije isto je učinio i SNSD za svog lidera Milorada Dodika.

Nakon izbora, opozicione stranke u Republici Srpskoj izrazile su sumnju u regularnost izbornog procesa, vjerujući u pobjedu Trivićeve.

Uslijedili su protesti opozicije u Banjaluci, nakon kojih su uputili zahtjev CIK BiH za ponovno brojanje glasova.

CIK BiH je u međuvremenu potvrdila pobjedu Dodika na izborima, a opozicija ovo nikada nije prihvatila tvrdeći da ti rezultati nisu tačni.