Na političkoj sceni u Republici Srpskoj postaje normalno da se prelijeće iz partije u partiju radi ličnog interesa i bez ikakvog stida.

To najbolji pokazuju funkcioneri, koji su preko noći napustili svoju vladajuću partiju i priključili se drugoj koja je takođe na vlasti. Time su prekinuli praksu da samo opozicionari prelaze kod vladajućih i pokrenuli novi trend u Srpskoj sa porukom „idemo svi pod isti krov“.

Primjera radi, Slobodan Stanarević iz DEMOS je prešao kod Dodika, dok su iz Ujedinjene stranke „počišćeni“ pojedinci koji nisu bili poslušni i ništa nisu radili za stranku. U te, kako je Nenad Stevandić, lider US, izjavio spada i aktuelna direktora Aerodroma Natalija Trivić.

Ona je napustila ovu partiju, ali još nije objelodanila u koju će da preleti. Kako nezvanično mediji saznaju i ona bi mogla da pređe u SNSD.

Prije nje, stranku su napustili Milan Novitović, bivši direktor Civilne zaštite, Kostadin Vasić, narodni poslanik, ali i sekretar i odbornik u banjalučkoj skupštini Igor Šukalo i Željko Amidžić. Spekuliše se da će iz stranke i načelnik Šekovića, dok je cijeli odbor DNS u Laktašima prešao kod Dodika.

Sociolog Vladimir Vasić kaže da ovi i mnogi drugi primjeri, prelaska iz jedne partije u drugu, govore da u političkoj misli u BiH nemamo skoro nikakav princip.

– Nemamo nikakav ljudski pristup u svemu tome, jer se politička misao u BiH svodi na klasični makijavelizam, cilj opravdava sredstvo, odnosno, goli interes opravdava sredstvo. Bilo to da se prelazi iz partije u partiju, iz opozicije u poziciju, nije više ni važno jer je na sceni jedno klasično političko trgovanje – kaže Vasić.

Dodaje da se gaze svi moralni, ljudski i ideološki principi.

– To na grub način šteti političkoj sceni u BiH. Šteti demokratskoj misli i srljamo ka tome da se manje partije gase i da se sve stapaju u jednu veću partiju – navodi Vasić.

Kaže da to najviše liči na onaj neki prošli sistem koji smo imali, a koji je bio toliko nakaradan.

– Srljamo u jednopartijsko jednoumlje i to nije dobro. To nas vodi u gašenje slobode misli, demokratije, kao i drugačijeg razmišljanja. Ukoliko imamo ukrupnjavanje drugačije misli u slobodnom društvu to smanjuje prostor za drugačije djelovanje za kritiku, kao i za slobodu. Ali, imamo u politici očito ljude koji zbog grubih ličnih interesa zanemaruju opšte interese, koji više i ne postoje u politici – kaže Vasić.

Ističe da je to nešto što postaje princip mnogih koji se bave politikom i da nas tek očekuje problem ukoliko mladi prihvate takav način bavljenja politikom, onda ćemo upasti u društvenu i moralnu krizu, koja može još i više da poraste.