Donald Tramp, bivši američki predsjednik, koga je porota na sudu u Njujorku u četvrtak proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata da bi sakrio plaćanje po*no zvijezdi da ćuti o njihovoj vezi, osudio je odmah proces kao “namješten” i “sramotu” i rekao da je on “vrlo nevin”, a da će “prava presuda” biti donijeta na američkim predsjedničkim izborima u novembru, na kojima će biti kandidat opozicionih Republikanaca.

“Prava presuda će biti 5. novembra, i daće je američki narod”, rekao je on tvrdeći da je novinarima u hodniku suda u Njujorku pošto je proglašen krivim po svim tačkama optužnice u tom krivičnom postupku, a ima ih čak 34.

Tramp je prvi bivši američki predsjednik koji je proglašen krivim u krivičnom postupku. On će biti predsjednički kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima u novembru, a rival mu je aktuelni predsjednik, demokrata Džozef Bajden.

Republikanski šef Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson osudio je “dan sramote i američkoj istoriji” reagujući na to što je Donald Tramp proglašen krivim na sudu u Njujorku.

“Danas je dan sramote za američku istoriju”, rekao je Džonson i dodao da se radi o “čisto političkom, ne pravnom postupku”, i da su optužbe “smiješne”.

Iz izborne kampanje predsednika Džoa Bajdena, saopšteno je da “niko nije iznad zakona”.