Više od 49 miliona građani ima pravo glasa, a biraće 577 poslanika za donji dom francuskog parlamenta. Drugi krug zakazan je za 7. jul.

Francuski predsjednik Emanuel Makron raspustio je parlament i raspisao izbore nakon teškog poraza njegove stranke Preporod na izborima za Evropski parlament i pobjede stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen.

Ankete daju prednost Nacionalnom okupljanju koji, kako se procjenjuje, vjerovatno neće osvojiti apsolutnu većinu glasova da bi mogao samostalno da vlada narednih pet godina.

Ako na izborima Nacionalno okupljanje ili ljevičarska koalicija Novi narodni front osvoji apsolutnu većinu, što je najmanje 289 poslaničkih mjesta, Makron će morati da izabere premijera iz redova pobjedničke koalicije, koji će izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsjednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.

U slučaju da ishod izbora bude osvojena relativna većina u parlamentu, odnosno 230 poslaničkih mjesta, pobjednik će morati da sklapa saveze koji bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta.

Francuzi biraju između više od 4.000 kandidata za 577 poslaničkih mjesta u Nacionalnoj skupštini. Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

On može biti izabran već u prvom krugu ako istovremeno dobije 50 odsto glasova onih koji su izašli na birališta i najmanje 25 odsto broja upisanih birača, inače će pobjednika odlučiti drugi krug glasanja, u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova u prvom krugu i sljedeći koji su dobili najmanje 12,5 odsto glasova upisanih.

Ne dobijaju sve izborne jedinice isti broj zastupnika u skupštini, odnosno broj poslanika se dodjeljuje u skladu s brojem stanovnika.