Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping nakon sastanka u Pekingu usvojili su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje.

Ruski lider je rekao da će informisati Si Đinpinga o situaciji oko Ukrajine i izrazio je zahvalnost na inicijativama Kine u vezi rješavanja situacije u Ukrajini.

– U Azijsko-pacifičkom regionu nema mjesta zatvorenim vojno-političkim savezima – to je štetno i kontraproduktivno, rekao je Putin.

Rusija i Kina se zalažu za reformiranje i depolitizaciju Svetske trgovinske organizacije, G20 i drugih međunarodnih organizacija, istakao je ruski lider.

Rusija i Kina namjeravaju da nastave da ulažu napore po pitanju integracije Evroazijskog ekonomskog saveza i inicijative “Pojas i put”.

– Rusija i Kina će jačati kontakte preko banaka, a međusobne investicije su pouzdano zaštićene od trećih zemalja – rekao je Putin.

Takođe je rekao da Rusija pozdravlja aktivnu saradnju sa Kinom u automobilskoj industriji i prisustvo njihovih proizvoda na ruskom tržištu.

– Kina postiže očigledne uspjehe u proizvodnji automobila, Rusija će razvijati saradnju sa Kinom u toj oblasti – istakao je ruski lider.

Po riječima Putina, u zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Kine označeni su dugoročni zadaci razvoja čitavog sistema odnosa dvije zemlje.

Tokom sastanka, Putin i Si Đinping razgovarali su o perspektivama bilateralne saradnje Rusije i Kine.

Putin je rekao da je sa kineskim kolegom razgovarao o koordinaciji zemalja na međunarodnoj sceni.

Ruski lider je istakao da su Rusija i Kina stekle iskustvo u obostrano korisnoj i raznovrsnoj saradnji.

Takođe je dodao da je sa predsjednikom Kine u stalnom kontaktu i da mogu da razgovaraju i o najtežim problemima.

Putin je rekao da Moskva i Peking pridaju veliki značaj partnerstvu dvije zemlje, koje predstavlja model odnosa susjednih zemalja.

Ruski lider je zahvalio Si Đinpingu na toploj dobrodošlici u Kini.

– Kineski prijatelji uspjeli su da stvore toplu atmosferu – primjetio je Putin.

Kina i Rusija se zalažu za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba bez odlaganja, istakao je Si.

– Kina je spremna da nastavi da igra ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti na evropskom kontinentu – rekao je Si.

Stav Kine u vezi sa Ukrajinom je jasan i dosljedan.

– Kina i Rusija smatraju da je ispravno da se ukrajinska kriza riješi političkim putem. Kina i Rusija brane svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu – istakao je kineski lider.

Dvije zemlje će podržavati uspostavljanje multipolarnog svijeta.

Takođe je dodao da su Rusija i Kina su pružile primjer kako se grade odnosi novog tipa i veze među susjedima.

– Razgovori sa Putinom bili otvoreni i prijateljski, za 75 godina odnosi dvije zemlje su postali još jači. Rusija i Kina će dosljedno produbljivati političko povjerenje rukovodeći se principom nepridruživanja blokovima, nesukobljavanja i građenja odnosa koji nisu usmjereni protiv trećih država – naveo je kineski predsjednik.