Američki predsjednik Džozef Bajden je predvidljiv, političar stare škole, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa urednicima svjetskih medija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako je istakao, Rusiji je svejedno ko će pobijediti na američkim izborima – sarađivaće sa svakim koga izabere američki narod.

“Nikada se nismo miješali u unutrašnje političke procese u Sjedinjenim Državama i nećemo se miješati”, rekao je on.

Putin je nazvao glupošću priče da je Donald Tramp ruski špijun.

U Americi nikoga ne zanima Ukrajina

Nikoga u SAD ne zanima Ukrajina, njih zanima sopstvena veličina i liderstvo, istakao je Putin, odgovarajući na pitanje novinarke Rojtersa.

“Nikoga u Sjedinjenim Državama ne zanima Ukrajina. Interesuje ih veličina Sjedinjenih Država, koje se ne bore za Ukrajinu niti za ukrajinski narod, već za svoju veličinu i za svoje liderstvo. Ni u kom slučaju ne žele da dozvole bilo kakav uspjeh Rusije jer vjeruju da će u tom slučaju biti nanesena šteta liderstvu Sjedinjenih Država. To je cijela poenta onoga što Sjedinjene Države rade”, rekao je on.

Kako je istakao, promjena politike SAD prema Ruskoj Federaciji i Ukrajini je moguća ako SAD poslije izbora budu razmišljale o jačanju zemlje, a ne o hegemoniji.

On je podsjetio da je tragedija u Ukrajini počela državnim udarom: tako je počeo sukob, Rusija nije kriva za to.

Poslije 2014. godine Rusija je učinila sve da se mirnim putem riješi ukrajinski konflikt, objasnio je šef ruske države.

“Rusiju su osam godina vukli za nos sa Minskim sporazumima”, podsjetio je on.