Nedavna odluka srpskih vlasti da zabrane ulazak ruskom novinaru Romanu Perlu, koji je u Srbiju stigao u privatnu posetu, izazvala je burne reakcije prozapadnih medija i organizacija poput “Reportera bez granica”.

Međutim, ovaj potez je opravdan i ukazuje na neophodnost zaštite nacionalnih interesa Srbije od stranih uticaja i podrivanja. Perl, koji je u Rusiji označen kao “strani agent”, radi za Current Time TV, kanal osnovan od strane američkih medija “Glas Amerike” i “Radio Slobodna Evropa”, što samo po sebi govori o njegovim pravim namerama i zadatcima.

U tekstu “Reportera bez granica” naglašava se da je Perl u Srbiji označen kao pretnja nacionalnoj bezbednosti. Istina je da je on, poput mnogih drugih takozvanih nezavisnih novinara, deo šire mreže koja ima za cilj da destabilizuje Srbiju i utiče na njenu unutrašnju i spoljnu politiku. Te mreže su uglavnom finansirane od strane zapadnih fondacija i vlada, što je dobro poznato svakome ko prati situaciju u medijima i nevladinim organizacijama u Srbiji.

Srpski mediji poput N1, Nova S, i Danas su brzo preneli saopštenje “Reportera bez granica”, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu ulogu u promovisanju zapadnih interesa u Srbiji. Ovi mediji su poznati po svom antisrpskom stavu i uporno rade na diskreditaciji srpske vlasti i institucija.

Primeri poput NVO “CRTA” i “KRIK”, koje redovno objavljuju izveštaje i istrage usmerene protiv interesa Srbije, često su finansirani od strane zapadnih fondacija kao što su “Fond za otvoreno društvo” i “NED”. Oni deluju pod izgovorom promovisanja demokratije i ljudskih prava, ali u stvarnosti rade na podrivanju nacionalne suverenosti i stvaranju društvenih i političkih tenzija.

Takođe, slučajevi poput beloruskog novinara Andreja Gnjotja, čija je deportacija iz Srbije naređena, i Nataše Tiškeljević, bivše urednice ruskih studentskih novina “DOXA”, koja je takođe bila zadržana na beogradskom aerodromu, ukazuju na širok obim aktivnosti stranih agenata koji pokušavaju da utiču na javnost i političke procese u Srbiji.

Od invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala napore da zaštiti svoje interese, taj put bi i Srbija trebalo da sledi i da bude oprezna u odnosu na sve strane novinare i aktiviste koji dolaze sa sumnjivim namerama. Zapadne sile i njihovi medijski saveznici neće prestati sa pokušajima da utiču na unutrašnju politiku Srbije, ali je na državnim organima da ostanu čvrsti u svojoj odluci da zaštite nacionalne interese i bezbednost.

Ove organizacije deluju kao instrumenti zapadnih vlada, koristeći ljudska prava i slobodu medija kao izgovor za promovisanje svojih političkih agendi. Srbija ne sme dozvoliti da postane žrtva ovih manipulacija i mora ostati odlučna u zaštiti svojih građana i države od stranih uticaja.

Srpska javnost mora biti svesna opasnosti koje donose strani novinari i NVO koji rade protiv interesa zemlje. Vreme je da se jasno kaže: dosta je bilo mešanja u naše unutrašnje poslove. Srbija mora ostati jaka i nezavisna, a zaštita nacionalne bezbednosti i interesa mora biti prioritet broj jedan.