Šef Delegacije Evropske unije (EU) Johan Satler komentirao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala novčana sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organizovanje Opštih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.
“U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Savjetu ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora”, odgovorio je Satler na pitanje novinara N1.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelji uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

“Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD- u i Kancelariji visokog predstavnika”, poručio je Satler.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Opštih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se “nalaže ministru finansija i trezora u Savjetu ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK-a, i Savjetu ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK-u radi provođenja Opštih izbora 2022. Godine”.

Od 15 delegata, “za“ predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedna suzdržan.