Savo Manojlović, lider prozapadne opozicije u Republici Srbiji, sa svojim pokretom “Kreni promeni” ostvario je najbolji rezultat od svih opozicionih stranaka na poslednjim lokalnim izborima, međutim nedovoljan za bilo kakvu ozbiljniju političku perspektivu.

Politička kampanja za lokalne izbore u Srbiji pokreta “Kreni promeni” i Save Manojlovića, težišno je bila fokusirana na Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) i njenog načelnika operative Marka Parezanovića. Manojlović je u finišu predizborne kampanje oštro napadao Parezanovića i BIA u celini, što je izazvalo čuđenje javnosti, s obzirom da su u pitanju bili lokalni izbori, tokom kojih se u centru pažnje uvek nalaze pitanja od značaja za što bolje funkcionisanje lokalnih vlasti, kao što su komunalna, građevinska, urbanistička, ekološka i druge važne teme savremenog društva.

Međutim, ova kontradiktornost građanima je bila nejasna, dok postepeno nisu počele da izlaze u javnost intrigantne izjave relevantnih političara i analitičara o konspirativoj vezi Save Manojlovića sa Markom Parezanovićem. Suština tih izjava svodi se da je Manojlović navodno bio u višegodišnjem agenturnom odnosu sa BIA, te da je kao saradnik korišćen na razbijanju srpske prozapadne opozicije i sagledavanju bezbednosno-interesantnih aktivnosti zapadnih diplomata i NVO aktivista.

Ne ulazeći u tumačenje da li je to istina, uz činjenicu da u svetu politike i službi bezbednosti istinu nije uvek lako saznati do kraja, evidentno je da je Manojlovićev politički aktivizam na određen način kontroverzan, kao i da je ovo prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji, da je na lokalnim izborima jedna stranka i pokret u prvi plan svoje kampanje stavila Službu. Istovremeno, nije ni zabeležen slučaj da je poslednjeg dana izborne kampanje neki od političkih aktera držao predizborni skup ispred sedišta službe bezbednosti, u konkretnom slučaju BIA.

U svakom slučaju, postavlja se mnoštvo pitanja, a malo je odgovora. Zašto je Manojlović sa svojim pokretom “Kreni promeni” izabrao takvu strategiju on najbolje zna, a još važnije je da li je to bio njegov izbor ili mu je neko naložio da to uradi.