Sedam odbornika u Skupštini grada Banjaluka u četvorogodišnjem mandatu promijenilo je politički dres i prešlo u drugu stranku.

Skupština broji 31 odbornika pa tako dolazimo do računice da je skoro svaki peti odbornik prešao iz jednog u drugi politički tabor.

Stranku su promijenili Slobodan Stanarević, koji je iz Demosa prešao u SNSD, a u istu stranku su iz DNS-a ušli Borivoj Obradović i Bojan Pećanac. Put SNSD-a krenuo je i Željko Amidžić. On je u najjaču stranku u banjalučkom parlamentu došao iz Ujedinjene Srpske.

Aleksandar Petković, koji je bio odbornik SDS-a, napustio je stranku i postao odbornik DNS-a.

Kada je Jelena Trivić napustila PDP formirala je Narodni front, a za njom su otišla i dva odbornika PDP-a Nemanja Kondić i Dijana Ješić.

Kada se pogledaju politički transferi, u novu lokalnu bitku na predstojećim oktobarskim izborima bez odbornika ulazi jedino SDS. Najviše je dobio SNSD (pojačali se sa četiri odbornika), dok je stranka Trivićeve dobila dva odbornika iako na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine nije učestvovala.

Stranke koje se mogu pohvaliti da su im odbornici vjerni su SNSD, SP-a i SPS-a.

Nakon lokalnih izbora prvobitni sastav SNSD-a predvodio je prvi na listi Srđan Amidžić, zatim Nevena Todorović, Mišo Kovačević, Dragoslav Topić, Mladen Ilić, Nenad Grbić, Marinko Umičević, Snežana Kutlešić Stević i Zoran Popović. Međutim, Srđana Amidžića, nakon imenovanja za ministra finansija i trezora BiH, zamijenila je Rankica Pušić, te je zbog dobijanja mandata u Narodnoj skupštini RS Mladena Ilića zamijenio Stanislav Palija.

Kada je riječ o PDP-u, imali su sedam odbornika, a sada pet, prenose “Nezavisne novine”.

Tako je Jelenu Trivić, koja je napustila PDP i postala predsjednica Narodnog fronta, zamijenio Dragan Milanović, a za Trivićevom iz PDP-a u Narodni front prešla je Dijana Ješić. Na mjesto Ivana Begića, koji je takođe napustio stranku, došao je Nemanja Kondić, koji je potom prešao u Narodni front.

Jovo Savanović, Milko Grmuša, Krsto Golijanin i Smilja Moravac Babić ostali su vjerni PDP-u.

Odbornici Socijalističke partije nisu mijenjali svoje političke pravce. Mandate Socijalističke partije 2020. godine osvojili su Velibor Stanić i Dragan Banjac, ali je Stanić osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS, te je umjesto njega došao Nikola Vukčević.

I SPS-ovci nisu mijenjali politički dres, pa su tako u Gradskoj skupštini Saša Kondić, Darko Milošević i Dragan Strika. Milošević i Strika došli su na mjesto Gorana Selaka i Milana Milakovića.

Ujedinjenu Srpsku napustio je Željko Amidžić i prešao u SNSD, tako su Neven Stanić i Milenko Rosić trenutno odbornici Ujedinjene Srpske.

DNS je nakon izbora 2020. imao dva odbornika, i to Borivoja Obradovića i Bojana Pećanca koji su prešli u SNSD, te je umjesto Obradovića koji je otišao u Narodnu skupštinu RS došao Ljubo Ninković, aktuelni predsjednik Skupštine grada Banjaluka. Ipak, u tu stranku nedavno je iz SDS-a prešao Aleksandar Petković.

Demos je sa dva odbornika završio na jednom. Njihove boje brani Đuro Čubrilović, jer ih je napustio Slobodan Stanarević pošto je prešao u SNSD.

SDS trenutno nema odbornike jer ih je napustio pomenuti Petković.

Odbornik Pokreta Banjaluka zove se Saša Lazić, koji sada djeluje zajedno sa klubom Narodnog fronta.