Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić upozorio je na potrebu da se u Banjaluci hitno reaguje kako se ne bi dogodio strmoglavi rast broja zaraženih virusom korona, budući da je u najvećem gradu srpske porastao za 100 odsto.

“Ako se nastavi taj eksponencijalni rast zaraženih možemo doći u problem i moramo da reagujemo što prije. Grad Banjaluka ima ovlaštenja mimo Štaba i da donese svoje mjere koje su restriktivnije”, rekao je Šeranić, obraćajući se na vanrednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka.

On je naveo da njegova namjera nije da danas nekome drži lekcije šta treba da čini. “Ali, ono što zajednički treba da uradimo jeste da zaustavimo rast broja zaraženih”, poručio je Šeranić.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić smatra da je neophodno donijeti odluku da banjalučka Gradska uprava finansijski pomogne UKC, kao što je grad Doboj pomogao svojoj bolnici.

On je rekao da je pomoć neophodna za kupovinu novih testova, lijekova, ali i za kupovinu mobilnog CT-a.

Đajić je istakao da se u UKC-u u praksu liječenja uvode novi lijekove i novi testovi, te da su primorani da testiraju pacijente na britanski i južnoafrički soj virusa, ali i da se daje svaki novi lijek koji se pojavi.

On je napomenuo da je problem to što ti lijekovi nisu na listi Fonda zdravstvenog osiguranja jer nema vremena za sprovođenje zakonskih procedura i komisije.

Sjednici prisustvuju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović, te odbornici Skupštine grada.

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka održava se zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona i konstantnim povećanjem broja zaraženih.