Sjevernokorejski lider Kim Džong Un naredio je jačanje odbrambenih kapaciteta zemlje, nakon sastanka sa najvišim vojnim zvaničnicima, javili su danas sjevernokorejski mediji.
Ova naredba sjevernokorejskog lidera povećava zabrinutost oko moguće dopune odbrambenih kapaciteta Pjongjanga taktičkim nuklearnim naoružanjem, ocijenio je Rojters.

Sastanak vojnog vrha u Pjongjangu je pomno praćen zbog rastućih spekulacija da bi Sjeverna Koreja mogla da izvede svoje prvo nuklearno testiranje poslije pet godina, za koje američki i južnokorejski zvaničnici tvrde da bi moglo da se desi u bilo kom trenutku.

Kim je predsjedavao trodnevnim zasjedanjem 8. plenuma Centralne vojne komisije, na kojem su najviši zvaničnici “podržali važnu odluku o obezbjeđivanju vojnih garancija u cilju jačanja ratnog odvraćanja zemlje”, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Tokom sastanka, odlučeno je da Sjeverna Koreja pojača operativne dužnosti svojih jedinica na prvim linijama “važnim planom vojne akcije”.

KCNA nije saopštila detalje tog plana, koji je očigledno usmjeren na Južnu Koreju, saopštili su analitičari u Seulu, prenosi Rojters.

“Sjeverna Koreja je mogla da doda moguću upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u svoje nove operativne planove s obzirom na upotrebu termina ratno odvraćanje koji koristi za nuklearne sposobnosti“, naveo je Hong Min, saradnik na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje u Seulu.

KCNA je juče objavila fotografiju najviših zvaničnika Sjeverne Koreje na sastanku sa mapom onoga što izgleda kao istočna obala Korejskog poluostrva, gdje se nalaze južnokorejske nuklearne elektrane, navodi Rojters.

Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje rekao je da se čini da je Pjongjang namjerno objavio ovu fotografiju i da će vjerovatno u nastavku krenuti sa prijetnjama Seulu.

Izvještaj KCNA ne pominje direktno nuklearni ili balistički program Sjeverne Koreje, ali precizira da je Ri Pjong Čol, koji vodi razvoj raketnog programa Pjongjanga, izabran za potpredsjednika Centralne vojne komisije Partije, navodi britanska agencija.

Upitan o sastanku vojnog vrha Sjeverne Koreje, južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol poručio je da Seul priprema “snažan odgovor” na aktivnosti Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je ove godine testirala najveći broj balističkih projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete (ICBM), nove hipersonične rakete i rakete kratkog dometa potencijalno konstruisane za taktičko nuklearno oružje, navodi Rojters.

U martu, Sjeverna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da stigne do teritorije SAD, kršeći moratorijum iz 2018. na takve raketne testove, a moguća nova nuklearna proba Pjongjanga bila bi sedma te vrste.