Slovački premijer Robert Fico i dalje je u kritičnom stanju, a operacija još traje, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Matuš Sutaj Estok.

“Napadač je ispalio pet hitaca tokom pokušaja atentata. Premijer je u kritičnom stanju, još je u operacionoj sali”, rekao je ministar novinarima.

Estok je dodao da je napad bio politički motivisan.

On je apelovao da se javnost smiri i rekao da lično vjeruje da postoje ljudi koji “trebaju da se pogledaju u ogledalo” jer su doprinijeli ovakvoj situaciji.

Estok je ponovo optužio ljude da koriste društvene mreže i govor mržnje “da bi vrijeđali druge ljude”.

Ministar odbrane Robert Kalinak rekao je da ne može da nađe riječi da bi opisao ono čemu su danas bili svjedoci, prenosi Srna pisanje Bi-Bi-Sija.

On je na konferenciji za novinare govorio o situaciji u kojoj se Slovačka našla u posljednjih nekoliko sedmica, 30 godina od sticanja samostalnosti.

“Poslije 30 godina, došli smo do trenutka kada stojimo na ovoj konferenciji za novinare”, rekao je ministar odbrane i dodao da se u društvu dešava promjena koja se nikome neće svidjeti.

Ranije je slovačka televizija TA3 prenijela da je, premijer Robert Fico uspješno operisan, u stabilnom stanju i komunicira.