Vijeće naroda Republike Srpske na današnjoj sjednici nije postiglo saglasnost o mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je zbog imenovanja Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS-a ispred reda Bošnjaka, pokrenuo Klub bošnjačkog naroda.

Ali, ono što je u ovoj priči zanimljivo, jeste da saglasnost nije postignuta isključivo zato što su delegati Kluba reda ostalih naroda u Vijeću naroda RS, glasali za Čavkino imenovanje u Upravni odbor javnog servisa, dok su protiv bili Klubovi srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Ovakav epilog, Alija Tabaković iz Kluba Bošnjaka, naziva presedanom.

“Desio se presedan da odluku o imenovanju nisu podržali klubovi tri konstitutivna naroda, odnosno Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a da je samo za bio Klub ostalih. Nažalost zbog toga se to nije moglo zaustaviti i sad ide na dalju proceduru, odnosno na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS. A nakon toga vjerovatno i na Ustavni sud RS”, pojasnio je Tabaković za “Nezavisne novine”.

Zahvalio je kolegama iz Kluba Srba i Hrvata koji su podržali inicijativu bošnjačkog Kluba da se ispita na koji način je Dragana Čavka postala Bošnjakinja, kada se nedavno izjašnjavala kao Srpkinja.

“Ja čestitam kolegama, posebno razumnim kolegama iz Kluba Srba, koji su razumjeli o čemu se ovdje radi. Niko ovdje nema ništa lično protiv Dragane Čavke, ali imamo protiv zloupotrebe nacionalnosti na način kako to radi gospođa Čavka”, poručio je Tabaković.

Podsjećamo, Dragana Čavka je ranije danas za “Nezavisne novine” kazala da u imenovanju u UO RTRS-a ne vidi ništa sporno i da se izjasnila kao Bošnjakinja u skladu sa Ustavom i Zakonom, te da je to njeno neotuđivo i zagarantovano pravo i osjećanje.