Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović naglasio je danas da će Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula, donijeti veliku dobrobit Srbiji i srpskim proizvođačima i naglasio da će, između ostalog, zahvaljujući tome 10.412 domaćih proizvoda biti oslobađano od carine.

“Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima taj sporazum, za naše kompanije i privredu otvorili smo vrata najvećeg tržišta na svetu. Više od 10.400 proizvoda će biti oslobođneo na tom tržištu, i to je po mom mišljenju mala revolucija – velika šansa za sve kompanije”, kazao je Momirović novinarima na aerodromu “Nikola Tesla” gdje je ispratio drugi avion humanitarne pomoći namijenjene ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Ministar je naglasio da je Ugovor konkretna mjera koja će doprinijeti ostvarivanju ciljeva iz Programa “Skok u budućnost”.

Podsjetio je da je samo u prošloj godini izvoz smrznute maline imao rast na kineskom tržištu od 350 odsto.

“Od prvog jula, kada ugovor stupi na snagu, carina za smrznutu malinu više neće postojati. Tako da su to velike stvari, veliki revolucionarni koraci”, naglasio je i podsjetio da će taj sporazum i svi postignuti sporazumi davati svoje efekte u narednim godinama i da je to veoma dobra stvar.

Momirović je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše posjetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogadu i benefite koje se mogu očekivati u ekonomskom pogledu, navodi Tanjug.