Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da prijetnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o podjeli Republike Srpske na kantone i ukidanju njenog naziva predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i poziv na nasilje i rat, te mu poručio da nijedan pedalj Srpske neće doći u pitanje.

– Čim se Republika Srpska pretvara u kantone i dijeli, to je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je izazivanje sukoba, to je poziv na nasilje i rat i to Helez radi u dogovoru sa onima koji ga ne opominju – izjavio je Stevandić.

On je ukazao i da, čim nema nikakvih reagovanja na Helezovu izjavu, ni od Kristijana Šmita, ni od ambasada, to znači da je riječ o zajedničkoj akciji.

– Moramo da budemo oprezni, mi to odbacujemo i moramo odmah da im pošaljemo poruku da nijedan pedalj Republike Srpske neće doći u pitanje, da mi znamo da narod u Federaciji BiH nije lud i da se neće polakomiti za ratnim težnjama Zukana Heleza – rekao je Stevandić.

On je ocijenio da narod u Federaciji BiH hoće da živi kao što hoće da živi i narod u Republici Srpskoj.

– I kao što mi ne bismo izazivali incidente u Sarajevu, ne preporučujem im da izazivaju incidente u Republici Srpskoj. I neka otkažu poslušnost svojim sponzorima koji ih guraju u rat – poručio je Stevandić.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nedavno je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Helez je zaprijetio i da će Srbi “izvući deblji kraj” ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji “Oluja”.

On je rekao i da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.