Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je na ceremoniji obilježavanja 105 godina od proboja Solunskog fronta da je Kajmakčalan mjesto koje je osvijetlilo sve buduće srpske pobjede.

Siguran sam da i ovi junaci nad čijim sjenima danas pričamo i pjevamo na neki način to vide i čuju i da se ta njihova žrtva tim dokazuje i traje kroz vijekove – rekao je Stevandić na Kajmakčalanu, gdje je ceremoniju obilježavanja jednog od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Stevandić je istakao da nema ljepšeg mjesta od Kajmakčalana gdje Srbija treba da se zagrli sa Republikom Srpskoj, u prisustvu sve braće iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i svih srpskih zemalja, pa i sa drugih kontinenata.

  • Ovo je mjesto koje je osvijetlilo sve buduće pobjede – poručio je Stevandić.

Srpska vojska počela je proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine.

Prva i Druga srpska armija probile su već 17. septembra Solunski front, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu. Mjesec i po dana kasnije kapitulirala je Austrougarska, a ubrzo i Njemačka.

Od započinjanja ratnih operacija na Solunskom frontu pa do oslobođenja Bitolja srpska vojska izgubila je skoro 29.000 ljudi.

Probojem Solunskog fronta srpska vojska je ne samo oslobodila Srbiju, već i Srbe sa prostora današnje BiH i Hrvatske, ali i druge južnoslovenske narode koji su, poput Hrvata u Dalmaciji i Zagrebu, te Slovenaca tražili ujedinjenje sa Srbijom i stvaranje nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije preimenovane u Јugoslaviju.